![]() |
Det er ikke en appelsin, der falder på jeres turban men en hel citrusplantage! Allerede ved sin almindelige pris ville denne vin være et meget godt køb. Til forudbestillingspris er det noget af en sensation. Hvis I kan li' eller har brug for en mousserende vin til før, under og efter Nytårsaften, har I fundet den.
Ideen om et tilbud på mousserende vin kom på tale, da jeg blev ringet op af Lucio Salamini, ejeren af Luretta vingården ved Piacenza.
De vinvenner, der har været med længe, kan måske huske Lucios "filosofi": Min Metodo Classico PRINCIPESSA (100% chardonnay), som jeg sælger til en politisk lav pris, er min styrke. Den garanterer mig en fin cash-flow, selv om jeg ikke tjener meget pr. flaske. Idag er jeg oppe på cirka hundredetusind flasker af den og fortjenesten tillader mig at fremstille de andre stille vine, som jeg ønsker at fremstille dem og som jeg synes om. Få flasker men spændende flasker":
Ja, "en politisk lav pris" for en perle som denne her:
Naturligvis er der flere af jer, der skriver og spørger, hvad jeg anbefaler som julevin. Jeg er taknemlig for den tillid I viser men må blankt indrømme, at jeg er den sidste person I skulle spørge. Hvorfor? Fordi I kender mit mantra "Den vin du bedst kan li' med den mad du bedst kan li'". Trosbekendelsen ændrer sig ikke fordi det er jul og jeg ved, at I der følger med i mine mails ved bedre end mig, hvad I skal stille på jeres bord og nyde til julemaden.
Så mens jeg løber skrigende væk hver gang jeg læser artikler og anbefalinger til (jule)maden, vil jeg her prøve at foreslå et par vine, som vil smage jer godt før, under og længe efter den søde tid:
Den første er Franco Mondos NIZZA BARBERA D'ASTI SUPERIORE 2014 DOCG. En fascinerende vin fordi den forener fylde og kraft med en meget tiltalende og delikat frugt. Flere af jer har smagt den og skriver godt om den. Det er Franco Mondos visitkortvin og den byder både på instant nydelse og god holdbarhed: 2014 - 2024:
![]() |
Den anden er CELLE CABERNET SAUVIGNON 2017 MONFERRATO DOC. Jeg har smagt og anbefalet vinen, der lander på lageret på torsdag den 5. men havde glemt at spørge Andrea Rinaldi, hvordan det kunne være, at han havde plantet cabernet sauvignon, da denne del af Piemonte, Monferrato, ikke ligefrem er området for denne drue.
"Vi har ikke plantet den. Vi købte vinmarken i 2005 og den tidligere ejer havde plantet cabernet sauvignon i 1990. Det skete under anbefaling af hans ønolog. Det var i de år, da de "fremmede druer" cabernet, merlot, chardonnay var på mode og skulle redde den nedadgående omsætning af barbera. Det var meningen, at jeg først ville lægge vinmarken brak for så at plante netop barbera, men allerede ved min første høst opdagede jeg, at vinen bød på en farve og en smag, der var for interessant til at blive sløjfet. Selv om der stadigvæk var lidt råhed ved vinen, var jeg sikker på, at vi var på den rigtige vej. Jeg har eksperimenteret både med nedskæring af udbyttet og med forskellige former for gæring og lagring. De sidste år har vinen lagret på små fade og senere tilbragt nogle måneder på rustifristål og flasker. Vinmarken giver idag cirka 8.000 kilo druer per hektar og jeg forventer, at den vil give gode druer de næste ti måske femten år. Vinen er blevet mere og mere "seriøs" og jeg har skiftet etiketten ud netop for at signalere, at Celle - det er navnet på lokaliteten hvor vinmarken ligger - er blevet voksen og ikke ligner andre cabernet sauvignon, hverken fra Chile, Californien eller faktisk andre steder i verden."
![]() |
![]() |
En god gaveidé til gourmet og madinteressererede venner er et godt udvalg af olie og eddike. Guerzonis Balsámico er blevet blåstemplet af jer:
< Forrige | Næste > |
---|