![]() |
Den ældste blev fundet i Danmark, ved Holmegårds mose, på Sjælland: ca. 9.000 år gammel. Den nok mest berømte blev fundet ved siden af "Ötzi", mumien af en jæger, som isen havde bevaret på en perfekt måde i Ötztal alperne, mellem Østrig og Italien: cirka 3.300 år gammel. Jeg kendte den ellers kun fra Robin Hood legenden og fordi den spillede en afgørende rolle i slagene ved Crecy og Agincourt: der nedkæmpede engelske husbønder blomsten af den franske rytteradel ved brug af "long bow", lang buen.
Fascinerende historie, den om langbuen: den slutter, som krigsvåben, i...1944 da en ekscentrisk men tilsyneladende meget dygtig skotsk officer ramte og dræbte en tysk soldat netop med en pil skudt fra den longbow, som Jack Churchill, sådan hed officeren, tog med i krig, sammen med sit sværd og sin sækkepibe.
Hvad har det med vin at gøre? Ville de fleste spørge nu. Ikke andet end idag kom der en kvinde og hendes mand i butikken. De savnede noget Lambrusco. (Klart.) Vi faldt i snak og da jeg spurgte pigen, som det ofte sker, hvad hendes job var, skynder manden sig at indskyde, med en vis stolthed, "hun er Danmarks mester i bueskydning." Ikke almindelig bueskydning men nemlig "longbow".
Sådan er I, kære vinvenner: virkelig mange af jer er i besiddelse af specielle færdigheder og dyrker sport og hobbies af de mest almindelige men sandelig også af de mest særlige arter. Samtalen sluttede naturligvis med, at jeg sagde, at denne vin "ramte plet". Indrømmet: noget tåkrummende og lidt for oplagt som kommentar men alligevel ret....rammende. En definition der passede på Lambrusco men sandelig også på årgang 2017 af Celle Monferrato DOC af 100% cabernet sauvignon. Vinen fik Renzo Tebano, sommelier, til at skrive:
"Jeg har drukket Celle 2010, det var ikke en Bricco Appiani af Roddolo (næsten 50,- euro pr. flaske), men den smager mere end godt: for mig har den for meget restsukker, men der er masser af stof. Selvom den ikke er så fashionabel længere, så kan jeg - hver gang jeg smager en cabernet sauvignon - godt forstå, at den er blevet plantet allevegne."
Ja: I har læst rigtigt: Celle 2010. Det var to flasker fra Andrea Rinaldis private collection, som han sendte til os for at vise, hvor intens og holdbar denne Celle er. Den 2017, som jeg tilbyder nu, vil smage godt nu og vil kunne "levere" frem til 2025/2027:
![]() |
Erfaring, undertiden dyrekøbt erfaring, har vist, at det er vigtigtere at vide, hvad der foregår i hovedet på en vinleverandør end hvad der foregår på hans eller hendes kontor. Derfor er jeg meget opmærksom på menneskene og produktionsforholdene, men hæfter mig ikke så meget ved det, der står på etiketterne: økologisk, biodynamisk, vegan, og for den sags skyld kosher. Hvorfor? Det er en lang historie og den har med EU-vinlovgivningen og om hvordan denne lovgivning er skruet sammen at gøre. Forleden bemærkede jeg, at på de halve flasker af den opmuntrende økologiske BELVERDE står der "VEGAN", mens hele flasken "kun" var økologisk. Det er samme vin fra samme årgang 2019, begge vine på 11%. Helflasken aftappet den 2. marts, den halve flaske aftappet den 2. april. På mandag vil jeg spørge producenten, om det er et tilfælde eller en etikettetorsk. Det som jeg ikke behøver at spørge om, er hvor god denne vin er: allerede det lille tætte og fintkornede brus er en hymne til at have det godt:
![]() |
Jeg vidste det! "Carlo: jeg kan ikke finde Schiavenzas Barolo 2014 i din webshop?!..." Nej, fordi den er allerede udsolgt.
Og det samme vil snart ske med Barbera, Nebbiolo og Broglio. I morgen aften klokken 23:00 udløber fristen for at sikre sig Barolo, som er bordvenlige, drikkeklare og holdbare til familen Schiavenzas traditionelle moderate priser:
![]() |
Lurettas producent, Lucio Giacomini, må have hørt jeres, min og andre importørers klagesang om hans røde vine, der er for personlige, for "vanskelige", for "artistici", for de få. Lucio er ikke mere stædig end at han også er en meget dygtig vinmager. Han har sendt på markedet en vin, der er svaret på alles bønner: læs mere om denne læskende dejlighed her på Lucios hjemmeside:
https://shop.luretta.com/prodotto/vini-rossi/rossi-fermi/puck/
og forudbestil den her:
Puk bliver nok hele jeres sommers faste ledsager!
Ama'r!
PS: Oliens sidste salgsdag er juni 2020. Rent lovmæssigt kunne Enrico Queirolo have skrevet November 2020, men han tænkte ikke på, at forbruget af olivenolie i Danmark sker i et tempo, der er noget mere langsomt end i Italien.
Derfor nedsætter jeg prisen på denne fine extra vergine liguriske olie, som vi ikke kan have på lager efter den officielle udløbsdato, men som vil blive ved med at smage godt helt ind i 2022. Benyt jer af denne drastiske nedsættelse:
< Forrige | Næste > |
---|