Kære Vinvenner,
![]() |
Ellers: viser billedet ovenfor den tomme flaske af den hvide Vermentino 2015 men den kurante årgang er 2018 og MEGET VÆRD AT SMAGE
At Ligurien er den landsdel i Italien, der præsterer flest poeter, sangskrivere og komikere, er en kendsgerning. Hvad det skyldes kan måske forklares med det milde klima og vine som denne 2018 ATYS, hvid Vermentino fra bakkerne omkring den gamle etruskiske by Luni.
Hvis I er glade for hvidvin, så er denne her lige noget for jer: tør, mediumfyldig, vedvarende smag og en fantastisk "fleksibilitet", der gør den velegnet både som solo og til de mest forskellige retter af både fisk, grøntsager, retter med æg og fjerkræ. Jeg ved at "Danmark er et rødvinsland" og derfor vil jeg ikke tage mere af jeres tid, men vælg gratis fragt hvis I har brug for mindst 12 flasker til kommende festlige lejligheder:
Mens jeg beundrende tænker på de madfolk, der snart laver en "Gelato allo spritz" (is med spritzsmag) eller på, hvordan man kan bruge moka kaffemaskinen til andet end espresso, falder der en appelsin i min turban (pas på: hav jeres turban'er parat. Snart regner det med appelsiner.) "Appelsinen" er den røde TIMEO:
"Vin de satisfaction" ville vore franske fætre sige.
![]() |
Sikke et navn at give til en vin! "Hvorfor det?" spurgte jeg Robin Mugnaini, der ejer gården Le Masse sammen med sin mor Christiane. "Tja, canaiolo er en drue, der arter sig godt og opfører sig pænt, når den skal blandes med andre druer, typisk sangiovese, men viser primadonna nykker hvis man ønsker at fremstille en vin kun med den. Vi har denne vinmark, som vi plantede i 1961 og hvert år nu er vi spændt på at se, hvilken druekvalitet de gamle vinstokke vil give, hvis de overhovedet vil give noget brugbart. I 2018 var produktionen på kun 2.100 flasker og vi er meget tilfredse med resultatet, men vores spænding og frygt ift. høstens udfald forbliver uændret fra år til år."
Jeg siger "nap & nyd": uanset hvor mange flasker I bestiller, vil I vende tilbage efter flere:
Jeg ved, at jeg presser jer og det er ikke løgn, at engang imellem - ikke alt for tit men alligevel - spørger jeg mig selv, om jeg kan forvente, at I bliver ved med at købe den ene efter den anden af de "uundværlige og lækre" vine jeg foreslår.
Men sådan er det med Italien, "afgrødernes store mamma": nogle gange skal man bare overgive sig. Det er tilfældet med denne 10 år gamle cabernet sauvignon fra Piemonte.
Det er en vin, der livagtiggør det italienske mundheld: "Vinen er de gamles mælk". Smygende blød, intens, ren chokomælk for voksne. Garvesyren er totalt smeltet ind i frugten og fra farven at bedømme ville I aldrig gætte, at vinen er 10 år gammel.
Stod der Bordeaux eller Napa Valley på etiketten, så skulle I af med det bedste af en plovmand. Et must til alle de vinvenner, der er fjendtligt indstillet overfor garvesyre og en gave til alle de vinvenner, der holder af cabernet sauvignon:
![]() |
< Forrige | Næste > |
---|