![]() | ![]() |
Der er ikke mange af jer, der interesserer sig for denne type, men engang imellem får jeg stillet spørgsmålet, om jeg har en "billig vin". Standardsvaret er "Alle mine vine er billige" hvilket har to effekter: enten et smil og videre i vinsamtalen med kunden eller tænker kunden sit, gør omkring og farvel for evigt til Carlo Merolli Vinhandler.
Men der er mening i galskaben: "Klassifikationen af 2020"(*) nævner ikke billige vine. For at finde noget der ligner den idé, som mange har om billig vin, skal vi kigge i kategorien "Konsumvin". Det er ikke noget jeg excellerer i, men jeg modtager engang imellem nogle fristende tilbud. Denne gang lod jeg mig friste både af prisen og af at begge vine er økologiske: altså så dårlige kan de ikke være, selvom økologien som sådan ikke garanterer for kvaliteten.
Jeg lod mig også friste af, at begge vine er ret populære. Forlangte vareprøver, smagte dem og beskrivelsen finder I i webshoppen. Nu afventer jeg bare jeres dom:
![]() |
En af Pietro Majnonis mest populære rødvine gennem tiden er "Gadekrydset". Navnet - Tíntero på toskansk dialekt - stammer fra dengang Pietro modtog et parti stiklinger fra planteskolen. Det skulle have været sangiovese, men det viste sig, at det var...dolcetto. Druen er ikke blandt de typer, som er tilladt i Toscana og i mange år blev den blandet sammen med malvasia nera og andre druer til den åbne vin, som Pietro serverede som husets vin i hans "trattoria", der lå ved siden af gårdens hovedbygning. Senere lukkede spisestedet, men vinen forblev som flaskevin på 1 liters flasker. En yndet og hyppig gæst på vinvennernes borde. Tíntero fremstilles idag af et sandt "gadekryds" af druer med skiftende sammensætning hvert år: for den aktuellle 2019 melder Pietro om 45% malvasia nera, 45% dolcetto og 10% foglia tonda.
I fjor var Tintero på hele 14,5% og jeg mente, at det var for meget for en bordvin, der med sin sammensætning og sin en liters flaske signalerer hverdagsvin. I år er 2019 kun på 13% og vinen har igen de karakteristika, der gør den både anvendelig og tiltalende som hverdagsvin. Faktisk rigtig dejlig, når den serveres ved 16-18 grader.
I forhold til ovenstående Montepulciano er vi i en bedre klasse, om ikke andet så for den sporbare identitet af Tíntero, så selvom "Gadekrydset" blev født som "Hæderlig hverdagsvin" tvivler jeg ikke på at "deklassere" den til "Frikadelleskubber"-klassen, fordi sådan har meningen altid været hos producenten:
![]() |
< Forrige | Næste > |
---|