Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

21.06.2020 San Giovanni

Kære Vinvenner,

På tirsdag holder jeg åbent på lageret: det er dagen før Sankt Hans, en af årets vigtige festdage, især i de nordiske lande. Selvom der er cirka tres byer og landsbyer, der hedder San Giovanni i Italien, så er dagen ikke så præget af skik, overtro og bål som herhjemme.

Og heller ikke af det strejf af "nu går det den anden vej" melankoli. Jeg husker det mest fordi i Rom og omegn er der tradition for at spise snegle "Lumache alla romana". Men hvorfor netop snegle? Nok fordi der var rigeligt af dem efter forårets første regnskyl, men ellers? Forklaringer fik jeg, nej ikke af min ven Paolo, som er Højesteret i romerske madanliggender, men af...internettet: sneglens tentakler ligner djævlens horn og symboliserer al dårligdom og modgang.

Ved at spise snegle afværgede man alt det onde. Hvor mange skulle man så spise? Ja, så mange som mulig, for en sikkerheds skyld. I de gamle dage varede festen hele natten. For alle jer, der eventuelt skulle få kvalme blot ved tanken om at spise snegle: tænk på dem som "jordrejer". Den traditionelle romerske sauce til snegle kan snildt anvendes også på rejer, jomfruhummere og på almindelig spaghetti eller hvorfor ikke den pastaform, der hedder netop "lumache" eller hvis de er større: lumaconi.

Der findes lignende formater, der går under navnet conchiglie eller gnocca, som på slang betyder noget helt tredje men har samme funktion, i madlavning altså, som lumache: at samle saucen og evt. det kød og grønne ærter man har tilberedt saucen med.

En anden tradition, der skulle hjælpe med at holde det onde væk resten af året, var at samle sig en buket af krydderurter. Hvis ugifte piger lagde den under hovedpuden, kunne de drømme om deres kommende kærester. Jeg har tænkt på, at de kunne lige så godt bruges - igen! - til en pastaret. I vil næppe finde retten på internettet eller i samlinger om romerske opskrifter: jeg tvivler også på at resultatet kommer til at blive så velsmagende givet hypericums farlighed og lavendlens stærke smag, men hvis I tør, kan I rekvirere opskriften på "Carlos Sankt Hans Spagetti" eller "Spaghetti San Giovanni" - noget jeg har "kreeret" mens jeg sagde undskyld til Sankt Hans og alle dem af jer, der vil kaste sig ud i denne dubiøse nytradition. Til den saftige sauce vil jeg anbefale en vin, som I rigeligt har bevist at kunne li' og at den er alle pengene værd. Vi har taget hul på den sidste palle og som bedre hverdagsvin kan den ikke anbefales nok.

2016 LANGHE ROSSO DOC Tenuta Cucco

For de sarteste blandt vinvennerne vises vinen, nu i årgang 2016, ikke sammen med en saftig sneglesauce men med en lige så saftig dansk økokylling, der endte sine dage i ovnen ledsaget af kartofler, fennikel og selleri. I kan hjælpe Langhe Rosso med at ende sine dage på jeres bord ved at bestille den her:

INTEGRATION ELLER ASSIMILATION ?

Jeg talte i går med en af vore gode kunder, der er pinot noir-interesseret, men han havde ikke bestilt den fine 2016 Coldaia endnu. "Jeg har for mange vine i kælderen..." Det er et standard diplomatisk svar, der kan "oversættes" med a) jeg kan ikke li' den type vin b) jeg stoler ikke på, at den er så fremragende som du siger c) er fristet meeeen: en italiensk pinot nero?

Alle tre indsigelser bliver gjort til skamme af Coldaia 2016, som mange vinvenner har sagt god for, selv da den kostede 235,- kr. Der er få dage til at fristen udløber og om I er til pinot noir eller ej, er denne Coldaia et scoop, I ikke bør lade gå jeres gane forbi.

Lidt anderledes kan det forholde sig med den gode Cabernet Franc: jeg er personlig meget glad for vine på denne drue, næsten uanset hvor de kommer fra - Loire, Friuli, Ungarn. Hvis vinmageren formår at ramme den vanskelige balance mellem frugt, syre og lagringsmåden, så er det en af de mest dejlige vine i verden - for mig. Dét, der fascinerede mig ved denne "IL SETTE" (det er navnet på godset hvor vinene kommer fra), var netop den "højere enhed" af alle komponenter forenet med en ret rimelig pris.

Og "for the record": cabernet franc aka "uva francesca" er nævnt i italienske tekster fra Toscana allerede i årene omrkring 1385-1400. Pinot nero har i moderne tider en yngre og præcis "fødselsdato": stiklinger fra Corbieres blev bragt til Piemonte i 1853 af markisen Leopoldo Incisa della Rocchetta. Begge druer længe nok, ville jeg mene, for at vi kan tale om både integration og assimilation......

Det er to vine som vil holde sig i god form over de næste fire-fem år og lige den karat af vine, som vinvennerne vil mindes med en blanding af vemod og ærgrelse engang de er udsolgt "Åh, har du ikke flere....". Det har vi nu:

Ciao, Carlo

ÅBNINGSTIDERNE PÅ LAGERET Skovlytoften 1, 2840 HOLTE
Undertiden er jeg på lager både før og efter nedenstående åbningstider. Ring 4585 1978 eller send mig en mail for at tjekke.

søndag den 21. juni ÅBENT: 13:00 til 16:00
mandag den 22. juni ÅBENT: 14:00 til 17:00
tirsdag den 23. juni ÅBENT: 13:00 til 17:00
onsdag den 24. juni ÅBENT: 13:00 til 17:00
torsdag den 25. juni ÅBENT: 13:00 til 17:00
fredag den 26. juni ÅBENT: 13:00 til 17:00
lørdag den 27. juni: LUKKET
søndag den 28. juni ÅBENT: 13:00 til 16:00

WEBSHOP!

WEBSHOP