![]() |
I et gammelt nummer af det udmærkede magasin Sfinx (nr. 4 årg 1997) er der en meget interessant artikel om julekrybben. I bladet nævnes Italien, Bayern, Bøhmen som de steder med de ældste traditioner. Provence er også med med sine ”santons”. I centrum af Napoli findes en hel gade, Via San Gregorio Armeno, som er dedikeret til butikker og værksteder, der fremstiller de små figurer. Salgsprisen går fra et to-tre euro til flere tusinde euro: alt efter om I vælger små terracotta figurer til meget komplekse repræsentationer af små mesterværker i porcelæn med kostumer af silke og antik damask.
Traditionelt tilskrives ”opfindelsen” af julerybben til den hellige Frans fra Assisi. Det nævner Sfinx ikke og med rette: San Francesco var lige hjemkommet fra Palestina og under inspiration fra Bethlehem ønskede han at forkynde en julegudstjeneste i en grotte, der skulle minde om det sted, hvor Jesus blev født. Det skete i landsbyen Greccio den 24. december 1223 men kun med et æsel, en okse og nogle lokale fårehyrder. Den første moderne udgave og udbredelsen i Europa starter i 1600-tallet i Napoli, hvor San Gaetano Thiene opstillede figurer på samme måde som vi kender dem i dag. Meget interessant for dem der…interesserer sig for denne helt specielt katolske juletradition. Jeg er vokset op med den og i flyttegodset til Danmark var der i sin tid en kasse med de små figurer, ligesom dem I ser på billedet ovenfor.
Men uanset ens trosretning så er der noget fascinerende ved alle traditionerne, at hengive sig til dem uden at stritte så meget imod, selvom man i realiteten ikke altid tror på dem eller har lyst til at fejre dem. Sådan har jeg det i hvert fald og det gælder også dette hersens salgsarbejde i den søde tid. Julevinen. Vinene til Julegaver. Vine til den traditionelle danske julemad. Den evige opdagelsesrejse for at finde den vin, der er velegnet/passer bedst/kan klare alle rødvinenes skræk: rødkålen og dens medskyldige: de brune søde kartofler.
Bortset fra, at hvis det skulle være 100% ”tradizionale danese”, så er julebryg det eneste, der burde drikkes juleaften, og juleøl til børnene. Personligt kan jeg ikke se, hvorfor netop når man glæder sig allermest til at sætte sig til bords med hele familien, så skal man tvinges til at drikke andet end den vin man bedst kan li’: glem anbefalingerne fra de vinkloge vinhandlere. Flæskestegen? Jeg har bevis på og kender navnene på gode vinvenner, som har serveret og nydt den mørkerøde Stopai Lambrusco til flæskestegen(*). Andre har fortalt mig, at de vælger en fyldig hvid Chardonnay fra Chile eller Californien. Naturligvis er dem jeg elsker mest de vinvenner, der vælger Julebasten© (**), Barolo, Amarone eller en rund og fyldig Barbera d’Asti.
Så lad os aftale følgende: jeg anbefaler forskellige vine og I tager jer af traditionerne. Herefter nogle af mine forslag i pagt med det eneste mantra, der gælder i min gastronomi, året rundt: ”den vin I bedst kan li’ til den mad I bedst kan li’."
![]() |
Risengrød var engang en ”antipasto” eller bedre sagt, risengrød var den første ret, der blev serveret. Til nudagens dessert med kirsebærsauce: Recioto della Valpolicella eller, for de mere dristige, en Barolo Chinato.
Barolo Chinato kan også serveres kølig som aperitif eller opvarmet som en elegant afløser for en anden af juletraditionerne: gløgg, som har sit (nord)italienske sidestykke i ”vin brulé, ”brændt vin”:
![]() |
Der er flere vine på vej fra forudbestillingerne og jeg kan kun fremhæve de tre perler fra Le Ragose, hvis forudbestillingsfrist udløber søndag den 6. december. Flere af jer har også forudbestilt de halve Moscato d’Asti og jeg er glad for, at jeg sagde ja tak til Andrea Rinaldis tilbud:
Apropos Rinaldi: jeg har ikke fundet en ti år gammel vin, der smager bedre og koster mindre end hans Celle Monferrato Rosso cabernet sauvignon DOC 2010. Se den her med sin diskretfarvede etiket i selskab med sine jævnaldrende. Sidder den ikke i skabet?
![]() |
![]() |
Lige som hos en skrædder: ring 4585 1978 eller bedre send en mail med jeres ønsker og jeg vil skræddersy en gave, så den vil passe jeres ønsker (og budget). På linket herefter kan I se, hvad jeg kan tilbyde af gaveemballage og udover vin kan I fylde karton'erne med økologisk olivenolie, balsamico, vineddike, pasta, Parmigiano Reggiano og det naturligt perlende mineralvand Egeria.
For hele december 2020: gratis fragt ved køb på mindst 1.500,- kr. Gratis fragt gælder ikke forudbestillinger uanset beløbet.
< Forrige | Næste > |
---|