![]() |
Forleden fik jeg et spørgsmål, som jeg kun kunne besvare delvis. En god vinveninde spurgte, hvad jeg mente om "a genuvesa" og om jeg syntes retten ville være velegnet til juleaften. Nu ved I godt, hvad jeg mener om, hvad man skal spise og drikke dertil og iøvrigt måtte jeg indrømme, at jeg godt kendte retten, men kun havde spist den tre gange i mit liv og aldrig selv tilberedt den.
Det er en opskrift fra det klassiske napoletanske køkken. Klassisk fordi den allerede er nævnt i tekster fra 1300-tallet, men ingen ved hvor navnet "A Genuvesa" dvs "fra Genova" stammer fra. Måske fra nogle matroser eller værtshusholdere fra Genua, der havde den med sig. Forbindelsen til Genova retfærdiggøres også af en lignende ligurisk opskrift, som hedder "u Toccu". Begge opskrifter bruger mindre dyre udskæringer af oksekød, som koges møre og saucen bruges til korte pasta, som oftest serveres sammen med kødet.
Da jeg aldrig har lavet retten, henviser jeg til nettet for opskriften: belav jer på en hel formiddag ved gryderne. Hovedingredienserne er røde løg og oksekød. Kødet skal simre meget længe, indtil det næsten kan spises med en ske.
Genuvesa eller ej vil en god robust Chianti passe meget fint og flere vinvenner begynder at skrive tilbage med deres positive indtryk af Montebetti's økologiske Chianti. Kender I den ikke endnu? I gør ikke noget forkert ved at bestille en testkasse:
Jeg vil lige fremhæve...alle de 4 årgange i testkassen: 2017, 2018, Riserva 2015 og Riserva 2014. Skulle jeg idag vælge kun én af årgangene, falder mit valg på Riserva 2015, som jeg allerede nævnte i den seneste mail: en Riserva 2015 Chianti fra en vinmark, som blev anlagt primo 1970'erne. En økologisk lille juvel. Det ”lille” refererer til produktionen på kun 3100 flasker. Harmoniske 14,5%, nænsom fadlagret og parat til at gøre glæde på jeres borde fra nu til 2023-2025. Er I til sangiovese i alle sine bedre fortolkninger, så skal denne Riserva 2015 ikke mangle i jeres samling:
.......levering af de forudbestilte vine fra:
Erik Banti: (Ciabatta) på lager onsdag den 9. december
Podere Fortuna: (”MCDLXV 2010-11-12”) på lager onsdag den 9.
Sorbaiano: (Rosso delle Miniere) på lager onsdag den 9.
Tenuta Cucco: (Barolo 2015/2016) på lager onsdag den 9.
Andrea Rinaldi: La Bricca; halve Moscato d'Asti på lager onsdag den 9.
Samt:
Hvis I pga af de aktuelle restriktioner er forhindret i at hente, så skriv til mig om det. Jeg kan ikke love gratis levering, men vi finder sikkert ud af noget.
Ligeledes: hvis I tænker på gaveindpakninger og vinjulegaver, kan I se fra åbningsbilledet at vi har både vinene, gavekarton og det italienske tricolore silkebånd, båndet, der lige som fru Bucket's ("Bouquet") Blue Royal Doulton porcelænstel giver prestige til enhver te!
Ciao, Carlo
PS.: Mens I er helt dyppet i glögg, julebryg og adventkranse, knokler jeg her for "et liv efter Jul" dvs de uovertrufne vine, hvis dejligheder vil ikke undgå at forsøde jeres 2021. Lige i går har jeg testet de nye årgange fra Cantina Giuliano. Imponerende, et scoop i opsejling og so ein Ding...
Vi har haft vinen før og de blandt vinvennerne, som vil høre mere om den, kan sende en svarmail med teksten "2021" i Emne/Subject.
< Forrige | Næste > |
---|