![]() |
Har I haft en god/glædelig Jul? Det har jeg! I aner ikke hvor godt det er for vinhandleren her at kunne slappe af, nyde familiens skød - to ad gangen: afdragvis ellers "bliver Mette sur", give og modtage gaver og som tilbehør til en perfekt stegeposestegt gås, gensmage gammeldags hvidkål og grønlangkål, som min mor..... ikke kunne lave bedre.
Idag, 2. Juledag, vågnede jeg for eksempel klokken hen ved syv tiden, og lagde mig til at sove igen indtil jeg vågnede igen halv tolv. Luksus! Men jeg forestiller mig, at jeres interesse for, hvordan jeg har haft det, kan ligge på et meget lille sted: allerede i morgen er vi "back on the chain gang" og vi starter med:
![]() |
På nettet og på kollegaernes hjemmesider skorter det ikke med forslag, tips, inspirationer. I kender mit mantra ("den mad I kan li' med den vin I kan li' ") og derfor skal jeg lade være med at tilføje endnu et forslag til de udmærkede mange. I ved også, at til Nytårsaften er der dømt Lambrusco, som producenterne har tilladt mig at promovere på en næsten ublu måde. Husk dog på, at det er et Askepot-tilbud, der varer til kl. 00:00 den 31.12.2020.
I puljen sammen med Lambrusco finder I også den meget fine mousserende hvide XIB af druerne grecanico og traminer. Det er en overraskende god Brut fra bakkerne omkring Caltanissetta, midt på Sicilien: sprød og elegant, tør og tiltalende, tilstrækkelig mild til at blive nydt alene, tiltrækkelig tør til at blive serveret til forretter og fiskeretter:
![]() |
Åbningsbilledet viser tre flasker af Erik Bantis Morellino di Scansano DOCG ("den med papegøjerne") i sin originale gavekasse. Årgang 2019 har overbevist alle vore vinvenner og jeg skyndte mig at genbestille. Til de (efterhånden få) vinvenner, der ikke kender Erik Bantis vine, er der en testkasse/gavekasse:
De tre vine kan naturligvis også bestilles separat med/uden gavekassen.
![]() |
Der er tre rødvine, som jeg kan virkelig godt li' og som på en eller anden måde har undgået jeres radar: tre vine som jeg kan anbefale på det varmeste. De er meget forskellige fra hinanden, noget udenfor den vinøse alfarvej, og måske netop derfor en anbefaling værd: Celle 2010: en 10 - snart 11 - år gammel cabernet sauvignon fra et distrikt i Piemonte, hvor cabernet sauvignon er et levn fra Parkers glade 80'ere, da barrique, merlot og netop cabernet sauvignon var "dét": de eneste, der duede på det internationale marked. Etiketten skulle også indikere en ny og utraditionel drikkemåde. Heldigvis for os er vinen - og ikke mindst dens pris - langt mere "seriøs" end etiketten.
Herunder billederne af to vine, der giver en idé om den italienske produktionsevne i alle af landes distrikter: en 15 år gammel Etna Rosso fra den "indfødte" producent Rocco Trefiletti. En vin som er perfekt nu og vil holde sig i god form de næste tre-fire år. Weekendvin og festvin for alle pengene.
Den næste er den perfekte allrounder: solo eller til den "mad I bedst kan li'" Timeo Toscana IgT. Rødvin fra en vinmark plantet i 1961: en af de vine italienerne plejer at holde for sig selv: "local heroes". Canaiolo: karakterstærk drue, som regel komplementær i Chianti: fremstillet solo giver den en ret elegant, passende blid vin, der ikke glemmer sin rustikke karakter. Drik nu og de næste tre-fire år. Nydes bedst kølig (14-17 grader). Velegnet til forretter, charcuteri og retter med lammekød og ovnstegt svinekød. Alkoholstyrke: 13,5%. Produktion 2018: 2.100 flasker.
![]() |
![]() |
Ciao, Carlo
< Forrige | Næste > |
---|