Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

16.01.2020 Mine anbefalinger

Kære Vinvenner,

I min mail fra den 9. december i fjor omtalte jeg retten, som er ”dronningen” i det napolitanske køkken: ”A genuvesa” og gav følgende forklaring til navnet: ”Det er en opskrift fra det klassiske napoletanske køkken. Klassisk fordi den allerede er nævnt i tekster fra 1300-tallet, men ingen ved hvor navnet "A Genuvesa" dvs "fra Genova" stammer fra. Måske fra nogle matroser eller værtshusholdere fra Genua, der havde den med sig. Forbindelsen til Genova retfærdiggøres også af en lignende ligurisk opskrift, som hedder "u Toccu". Begge opskrifter bruger masser af løg og mindre dyre udskæringer af oksekød, som koges møre og saucen bruges til korte pasta, som oftest serveres sammen med kødet”.

Ved at udfritte et par napolitanske venner har jeg fået en anden forklaring på navnet. Den stritter lidt mod rettens anciennitet, men den virker mere fornuftig.

DEN FRANSKE INDFLYDELSE

Sagen er, at under og efter den franske revolution flygtede mange medlemmer af adelen til Napoli, fordi dronningen af kongedømmet med det lidt forvirrende navn ”af de to Sicilier”, hvor Napoli var hovedstaden, var søster til den halshuggede Marie Antoinette. Sammen med adelen kom en skare tjenstesfolk og kokke. Derfra den franske indflydelse på det napolitanske køkken: formodentlig er ”genuvesa” så blot en ”napolitanisering” af saucen fra Geneve, ”à la genevoise”, hvor der anvendes skalotteløg. Den dag idag tiltaler man køkkenchefen ”monsú” fra ”monsieur”; man spiser ”ragú’”, kødragout; festmaden over alle festmader er ”sartú”, af ”surtout” dvs ”over alt, den bedste”, en ristimbale med kødboller, æg, grønne ærter m.m;. ”gattó” fra gateau, er ikke en kage, som gateau jo betyder på fransk, men en ovnstegt kartoffelret med skinke, æg, mozzarella...

MORS GATTÒ

Jeg må have spist tusindvis af ”gattó” uden at kende navnet. Min mor tilberedte den tre fire gange om måneden og gad vide, om hun selv kendte navnet eller oprindelsen: hjemme hos os kaldte vi den ”sformato di patate”, en pandestegt kartoffelflan af en art, med æg, ost og ”salsicce”. Salsicce er i familie med danske pølser og alligevel ikke. Gattó smager godt, kan spises både varmt og koldt, skiverne kan steges dagen efter og er billig at lave. Det er ikke i pagt med den ægte opskrift, men også båndspaghetti eller anden pasta kan koges og bruges i stedet for kartofler. Hvis I skulle være interesseret, så send mig en svarmail med teksten GATTO’ i Emne/Subject og jeg sender gerne min opskrift på mandag.

MINE ANBEFALINGER

Hvis jeg måske kan skippe let og elegant henover spørgsmålet ”Hvad drikker man til gattó?”- I kender jo svaret (”Det I har lyst til”), så slipper jeg ikke for at tale lidt om mine vinanbefalinger: tilbuddene er blevet så mange – og flere er på vej(***) - at lidt navigering kan måske hjælpe på jeres valg.

DE 30

Først og fremmest de 30 bedre hverdagsvine som fortjener jeres opmærksomhed. Jeg vil varmt anbefale tilbuddet til de vinvenner 1) der ikke er så fortrolige med italiensk vin og ønsker at udforske den 2) til de vinvenner, der er i besiddelse af en sund portion vinnysgerrighed. Prisen er som jeg plejer at sige folkevenlig og der er stadigvæk en snes sæt, der kan bestilles med gratis fragt:

FORUDBESTILLINGER

Min næste anbefaling er de vine, som I kan forudbestille til en pris, der er lavere end den i forvejen rimelige detailpris (sagde vinhandleren). Jeg ville starte med Ciró Classico fra Caparra & Siciliani, som er måske den absolut bedste valuta for pengene i mit sortiment (og måske på nettet, men lad mig ikke….. overdrive).

De næste vine er tre gamle kendinge fra den ”blomsterrige gård” Villa Fiorita: Barbera d’Asti, Pinot Nero og Sauvignon i nye årgange: de bekræfter den kvalitet,som kendetegner vinene fra Monferrato, et distrikt i Piemonte, der er ved at komme frem i lyset, efter i mange år at have været i skyggen af Langhe. Navnlig ABACO 2016 Pinot Nero fra Villa Fiorita fik guldmedalje ved en international konkurrence i Ontario: 90/100 opfordrer jer til at smage denne vin, og prisen 85,- kr. udfordrer andre pinot nero i dyrere prisklasser.

Netop pinot nero-elskere burde ikke vente for længe med at bestille de stærk nedsatte kvalitetsvine fra Podere Fortuna: fristen er den 7. februar, med husk på at der er andre importører i udlandet, der er med på dette ægte udsalg af vine med husets ”gamle” etiketter.

Fristen den 7. februar er den samme for I Veronis Riserva Rúfina 2016 ”Etichetta Storica”: ud af de 600 flasker er der knap 100 tilbage, så også for denne vins vedkommende gælder det om at være hurtig på tangenterne. Vinen er drikkeklar og vil også holde sig i god form de næste fire-fem år.

Find alle forudbestillinger her:

BASTFLASKERNE

I åbningsbilledet skutter sig i kulden men heldigvis er de tomme. Blandt mine anbefalinger kunne der ikke mangle økoChianti på bast. Vælg og vrag her og husk at vores tomme bastflasker tages retur og honoreres med 10,- kr:

Ciao, Carlo

(***) SCHIAVENZA: flere har spurgt efter årgangen 2017. Fru Maura mener, at den tidligst vil blive frigivet i april. Det er for tidligt at sende en forudbestillingsliste ud, men hvis I er interesseret send en svarmail med teksten "2017" i Emne/Subject.

LAGERET er beliggende Skovlytoften 1, 2840 Holte
Undertiden er jeg på lageret både før og efter nedenstående åbningstider. Ring 4585 1978 eller send en mail for at træffe aftale.

søndag den 17. januar: ÅBENT 13:00 til 16:00
mandag den 18. januar: ÅBENT 14:00 til 17:00
tirsdag den 19. januar: LUKKET
onsdag den 20., torsdag den 21., fr edag den 22.: ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 23. januar: LUKKET
søndag den 24. januar: ÅBENT 13:00 til 16:00
mandag den 25. januar: ÅBENT 14:00 til 17:00
tirsdag den 26. januar: LUKKET
onsdag den 27., torsdag den 28., fredag den 29. januar: ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 30. januar: LUKKET
søndag den 31. januar: ÅBENT 13:00 til 16:00

WEBSHOP!

WEBSHOP