![]() |
I den seneste mail gik der lidt kuk i (mine) dronningehistorier, fordi Napolis dronning Maria Carolina var østriger og søster til Maria Antonietta, men denne "French connection" er rigtig nok og den slog endnu stærkere rødder i Napoli, da kongedømmet mellem 1806 og 1814 først blev regeret af Napoleons bror Giuseppe og senere af Napoleons general Gioacchino Murat. Jeg hører gerne fra de vinvenner, der har modtaget opskriften på "gattó" og prøvet deres køkkenkræfter med den. Min datter Mathilde foreslår, at jeg fortæller, at "ó" i gattó stammer fra ordlyden af det franske "gateau" og har intet med katten "gatto" at gøre. Noget som de italienskkyndige vinvenner godt vidste og nu ved vi det alle.
Noget som I også sikkert ved er, at en sejr på udebane smager bedre end en sejr på hjemmebane. At modtage guldmedalje (svarende til 90/100) ved en pinot noir konkurrence i Ontario siger en del om den gode ABACO 2016 fra Villa Fiorita. Jeg har haft vinen før og nu kan jeg foreslå den enten for sig eller i den gode testkasse. For at blive i det franske: sauvignon er en vin, der deler vinelskerne: enten eller. Hører I til ja-siden, burde I ikke gå glip af denne intense og fyldige Le Corti: 100% sauvignon blanc fra en vinmark, der blev anlagt for 15 år siden og som med sine 13,5% byder på en harmoni, der er sjælden i vine i denne prisklasse. Vælg og vrag uden angst for ved-køb-af-tolv diktatorik:
![]() | ![]() |
Hvis vi ser bort fra alle forskellene: region, drue, klima, dyrkningsmåde, så er der et karaktertræk, der er fælles for disse to vine: de henvender sig til den vinelsker, der nyder et glas i ny og næ, når han/hun har tid til at "lytte" til vinen for at opdage en verden af dedikation og håndelag bag de mange smagsnuancer vinen byder på. "Lidt men godt" ja, men også vine som er i stand til at lade nyderen fornemme producenternes hengivenhed til deres arbejde. Etnas producent Rocco Trefiletti bruger hvert sekund af sin fritid for at passe sine vinmarker i skyggen af Etna. Rocco er selvlært, mens Federico Ricci har en kandidatgrad i vinbrug og han har haft denne kun tilsyneladende skøre idé at spille klassisk musik for sine druer. Resultaterne ser ud til at give ham ret og det er ikke helt ved siden af at skrive, at hans GEA Rosso di Montalcino 2018 har lånt elegance fra Mozarts musik, der bliver sendt ud i vinmarkerne af ca. 100 højttalere af kvalitetsmærket Bose. Ja, kvalitet hele vejen igennem. En fælleselegance, der kun venter på den rigtige modtager:
Det er ikke mig, der har opfundet det. Det er de franske negocianter i Bordeaux, der kom på ideen for lang tid siden: salget "en primeur" dvs forudbestilling. Samtidig med at I giver mig en del ros for dette tiltag (tak), får jeg også en del kritik, fordi de vine, der foreslås, ofte savner en fyldig beskrivelse. Forståeligt nok men det ligger lidt i sagens natur, at beskrivelserne udebliver.
Af de vine, jeg har på lager, er der ikke én eneste en, jeg ikke har smagt og som regel to gange: prøveflasken og så når vinen kommer på lageret. Når det gælder forudbestillingsvine fra kendte leverandører som fru Maura, Pietro Majnoni, Francesco Rondolino og andre vinproducenter, som jeg har arbejdet med i snart en menneskealder, kører det på tillid. "Tillid er god -kontrol er bedst". Ikke altid. Fru Maura og hendes familie hos Schiavenza aftapper ikke noget, de ikke kan lægge navn til. (Tjek deres Barolo 2014!) Det samme gælder Pietro Majnoni med sin økologiske Chianti. Og så videre. Dét, at jeg ikke behøver at smage på disse vine, betyder at der vil mangle nogle beskrivelser. Lev med det velvidende at der er dobbelt totalgaranti på jeres køb, producentens og min.
I følgende link finder i alle de vine, der er tilbudt med klækkelige rabatter. For Podere Fortunas vedkommende skyldes prisnedsættelserne den for os svineheldige situation, at Huset har skiftet ejer, som ønsker at skifte image. Beskrivelser eller ej, pinot nero af den kvalitet (uden tøven: verdensklasse) til ca. halvdelen af den almindelige pris er unikt mere end sjælden:
![]() |
Pantbærende (3,- kr.) glasflaske på 1 liter. Mineralvand med små naturlige bobler og 2800 års gode historie bag sig:
Ciao, Carlo
< Forrige | Næste > |
---|