Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

14.02. 2021 Spredt hagl

Kære Vinvenner,

I dag giver vi æren af åbningsbilledet til en lille juvel fra de solrige høje bakker midt på Sicilien. Allerede druesammensætningen burde kilde jeres vinnysgerrighed og få jer til bestillingsknappen. Druerne er nemlig tre fætre, som de færreste af jer forbinder med Sicilien: traminer, viognier, sauvignon blanc. Navnet ”Aromatico” kan vildlede noget, men den aromatiske DNA af de tre druer smelter i en TØR og umanerlig indbydende hvidvin.

Lige som alle de andre hvide fra Tenuta dell’Abate overrasker denne ”Aromatico” med sin sprøde delikate tørhed. Hemmeligheden for så vellykket en hvidvin ligger blandt andet i vinmarkernes høje beliggenhed og den lange modningstid med markant temperaturskifte mellem dag og nat.

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/27-hvidvine/3346-2019-traminer-sauvignon-viognier-sicilia-igt--terre-del-palco--tenuta-dellabate-abat20-/

(etiketten er – selvfølgelig – ”restylet”: den aktuelle er den grønne ovenfor. Så længe det varer….)

DEN GLEMTE "LIBERTINER"

Fra Sicilien flyver vi til Marche for at høre om en vin, som vi (både I og jeg) har glemt at skrive om. Det er enkeltmarks succes'en Libenter fra Tavignano. Vinen stammer fra en tre hektar stor vinmark, som kan yde en max. produktion på 6000 flasker. Dog pga. gårdens skrappe udvælgelse af druer er den gennemsnitlige produktion decideret mindre (3000 til 4000 flasker om året).

Libenter er en skøn blanding af 70% montepulciano, 25% sangiovese og 5% cabernet sauvignon. ”Libenter” betyder ”gerne”, ”i store mængder” og navnet stammer direkte fra et af de latinske navne for vinguden Bacchus: Liber. Liberale og Liberty stammer også derfra og man kan spørge sig, om det liberale erhverv er branchen, hvor Bacchus er mere til stede end ellers og om friheden fra bekymringerne slippes løs efter en "samtale" med Libenter.

Det vellykkede ved denne vin er ”opskriften”: den 5% cabernet sauvignon, der gør vinen ”velegnet” til at blive nydt i store slurke, og de fuldmodne montepulciano og sangiovese, der spænder godt af sammen og ”skjuler” de fyldige 14,5% i alkoholstyrke. Det er en weekendvin med klare ambitioner til festvin: bedste sparringpartnere er rødt kød og lagrede oste. Holdbarheden: 2017 til 2025-6:

PIETRO MAJNONI SKRIVER.....

”Caro Carlo, Vedo che fai spesso delle prevendite, ma mai del mio Chianti. Come mai?” Jeg svarede: ”Kære Pietro, fordi de behøves ikke: vinvennerne er umådeligt glade for din ”enkle” Chianti – og for dine vine i det hele taget. Det ville være lidt masokistisk af mig at give rabat på en vin, der sælger godt i forvejen. Desuden er det ikke sådan, at du har for meget af din Chianti, så hvorfor forære noget væk?” Pietro svarede på en måde, der afslører både hans faglige stolthed og hans måde at se på sin virke på: ”Nå nej: jeg var bare nysgerrig. Du har ret men engang imellem er det rart at se, hvordan ens kunder reagerer …”

”Pietro, som sagt er det penge ud af vinduet for mig, men jeg kan se hvad du mener og jeg finder nok en begavet forudbestilling (det blev så gratis fragt ved køb af 12) men på én betingelse: at du fremstiller din rosé Ciliegiolo 2020 lige som du gjorde dengang i 2018, da du faldt i søvn og vinen blev mørkrosa i farve og smagte så godt.”

Jeg troede, at Pietro ville sige nej tak og så var alt ved det fornuftige gamle, men han sagde: ”OK: jeg skal i forvejen lave en portion til min tyske importør, så vil jeg lade mosten forblive i kontakt med skallerne noget længere dog uden at falde i søvn. Her i Italien skal rosé være bleg og hvis jeg laver den som du og min tyske importør ønsker, vil mine italienske kunder tro, at der er noget i vejen med den.”

Summa summarum: jeg aftalte med Pietro, at han skulle medsponsorere gratis fragt til de vinvenner, der køber 12 af hans økoChianti 2019, som er på vej fra gården. Find link'et til forudbestillingen her. Fristen er kort, fordi vinene ventes på lager allerede medio uge 8:

SUPERIORE: HVAD BETYDER DET ?

Begrebet er klart også på dansk: når noget er ”superiore”, er det bedre end alle de andre i flokken. I vinens verden betyder det tre ting: 1) der høstes færre druer pr. hektar end det er tilladt af den lokale vinlov 2) vinen udviser et større alkoholindhold 3) vinen skal have lagret noget længere end den almindelige årgang.

I Italien er der forskellige klimaforhold: hvor meget, hvordan og hvor lang tid afhænger af de forskellige DOC vedtægter, som jo er forskellige for at tage hensyn til lokale forhold, druetyper og traditioner.

For alle jer, der har spurgt om forskellen mellem Tenuta Cuccos Barbera og Barbera Superiore, burde ovenstående sætte tingene i perspektiv.

Men nej: de to vine, som er af ens høje kvalitet, er fremstillet med tanke på to forskellige ”anvendelser”: Barbera 2018 er den bedre hverdagsvin, en allrounder, der kan nydes til stort set alt. Barbera Superiore er både fyldigere, byder på flere facetter, er rundere og kan uden tøven klare mere sammensatte retter af rødt kød, ostebordet og vil helt sikkert modtage ”likes” af alle de vinvenner, der smager den for første gang. Det er en forudbestilling og I finder dem her sammen med alle deres kumpaner:

Ciao, Carlo

PS: Ciró-promotionen fortsætter. Ved bestillinger inden kl. 16:00 mandag den 15. februar er der gratis levering samme dag mellem 17:30 og 21:00 i postnumrene 1000 til 2999
https://www.carlomerolli.dk/index.php/alle-ugemails/2020/1945-12022021-ekstra-mail-gratis-fragt

ABNINGSTIDER PÅ LAGER Skovlytoften1, 2840 HOLTE
Undertiden er jeg på lager før og efter nedenstående tider: ring venligst 4585 1978 eller send mig en mail for at træffe aftale

mandag den 15. februar: ÅBENT 14:00 til 17:00 tirsdag den 16. februar: LUKKET
onsdag den 17. februar: ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 18. februar: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 19. februar: ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 20. februar: LUKKET
søndag den 21. februar: ÅBENT 13:00 til 16:00

<7div>

WEBSHOP!

WEBSHOP