![]() |
Tænk hvis man for at introducere og beskrive en ung dygtig atomfysiker ville bruge udtryk som ”i stil med Niels Bohr”, ”nabo til Niels Bohr”, ”Niels Bohrs lillebror”, ”af Niels Bohr-karakter”, ”fra Niels Bohrs land”, ”i Niels Bohrs snit.” Det gør man rask væk i vores kære vinbranche, med nye vine. Heldigvis ser man mindre og mindre udtrykket ”Niels Bohrs dræber”, hvilket ville have været en nationalkatastrofe. Jo, det er svært at beskrive vin og udover at trække lidt på smilebåndet, har jeg den største forståelse for denne vanskelighed, især i disse tider, når muligheden for vinsmagninger er næsten lig med nul og al vinkommunikation er skriftlig.
Derfor vil jeg ikke bryde mit hoved med at søge efter sammenligninger for ABACO 2016: den Pinot Nero, som har skaffet Villa Fiorita en guldmedalje ved en stor smagning i Canada, er - lige som katten – sin egen. Det er en Pinot Nero fra et vindistrikt ved navn Monferrato, hvor pinot nero har sit italienske arnested og hvor der frembringes flere meget fine udgaver af vinen. Villa Fiorita har også en ”storebror” udgave af pinot nero (Nero di Villa), men personligt synes jeg, at denne ”lillebror” rammer bedre både druens kendte karakter og loyaliteten til territoriet: et godt glas pinot nero til i øvrigt en fornuftig penge:
eller som en del af Villa Fioritas testkasse, som sendes stadigvæk med gratis fragt:
![]() |
”Nix. Glem det. For det første ville det tage over en måned at designe og trykke etiketten, for det andet er det ikke mange bastflasker jeg kan sende dig, så det kan ikke betale sig at sætte det hele i gang. Næste år, måske, hvis du beslutter dig for det i god tid og jeg ellers har vin til det. Lige nu kan jeg kun garantere dig en god pris i …… god tid til Påske.”
Sådan reagerede Pietro Majnoni på mit ønske om en særetiket på hans Riserva 2018, Julebasten©, så det blev en Påskebasten. Det eneste jeg fik ud af mit kreative forslag var en promotionspris op til Påske og det er ikke så ringe endda. Riserva 2018 er en meget demokratisk rødvin: velegnet til påskelammet såvel som til vegetar og veganske retter. Som en ny vinven sagde: ”den bedste bællevin jeg nogensinde har smagt!” For jer, der har smagt den, og for mig er den mere end ”bællevin”, men al ros modtages med kyshånd og Pietros Chianti Riserva 2018 DOCG fortjener al den ros den kan få. Effekten på Pietros velvillighed kan I se her. Og da alle – de fleste – efterhånden ved, hvordan en Julebast, Påskebast ser ud, viser vi her ”la colomba pasquale” - Påskeduen, den traditionelle italienske påskekage ”lillesøster” til og ”i stil” med julekagen panettone:
![]() |
Nu hvor man ofte kun to eller alene ved middagsbordet, kan en bast på halvanden liter være for meget: heldigvis går hyggen og smagen i spænd med den geniale ”fiaschetto” på 0,75. En ”enkel” Rosso Toscano fra i Veroni. 80% procent sangiovese og 20% procent merlot. Den slags rødvin som man altid vil mindes med glæde engang den er udsolgt. Da jeg nævnte det til Luca Innocenti, gårdens eksport manager og ”sjæl”, sagde han, at det var lige den vin han havde taget et par kasser af hjem til sig selv. En rigtig vellykket rød toskaner, af dem man bliver forbavset over, at de kan smage så godt:
Fru Maura har bedt om at spurgt, om hun må vente med at levere vinene til efter Påske. Det betyder, at fristen for forudbestilling flyttes fra torsdag den 18. marts til fredag den 26. marts og levering til uge 15/16.
Der er pæne forsyninger af alle vinene, men tildelingen for Nebbiolo 2018 og Barbera 2019 har I næsten købt op.
Ciao, Carlo
< Forrige | Næste > |
---|