![]() |
Forsalget, forudbestilling, "en primeur-ideen" er ikke min: negocianterne i Bordeaux var nok de første i moderne tider. Ikke engang i Danmark var jeg den første til at praktisere det. Æren går til Lene og Sven Grønlykke: i deres Løgismose Vinklub gjorde de rede for alle udgifter, der var forbundet med importen af vine, helt ned til kopialia og porto, det frimærke på brevet, der bragte tilbuddet ud til medlemmerne.
Jeg syntes, at de strammede det lige lovlig nok, med det der frimærke, men vinenes kvalitet og tillid til de to "vinhandlere" (i gåseøjne fordi de var meget mere end kun det) skabte dem en stor loyal skare af medlemmer.
Derfor kan I forstå mit svar til en ny vinven, hvis opringning var præget af en vis (sund?) mistanke. Han spurgte om "alt det cirkus" med forudbestilling ikke var en salgsfidus: prisen bliver sat højere for at kunne lokke med rabatter.
"Bare det var sådan!" var mit svar.
Så nej: et evt. "cirkus" ville være nem at gennemskue og det ville ikke kunne overleve hvis I, vinvennerne, ikke havde taget det til jer. Kvaliteten af de foreslåede vine lader jeg jer bedømme, mange er fra kendte leverandører. Priserne er lige så reelle som besparelserne er følelige. Derfor: "please circulate", send venligst videre til vininteresserede venner og bekendte, fordi vinene er lækre, fristen kort, priserne små, grillen næsten parat og gæsterne endelig på vej......
med link fra webshoppen til de enkelte leverandører
SORBAIANO: Der er allerede blevet bestilt en del flasker af merlot'en FEBO. De to enkeltmarker: Pian del Conte og Rosso delle Miniere er Toscana, når det er bedst. Åbningsbilledet viser de tre vine i Villa Sorbaiano's smagelokale. Villaen kan lejes: tjek Sorbaianos hjemmeside.
NYT: CASCINA PACE: Navnet betyder jo "fred" på italiensk og jeg er sikker på, at disse vine vil lade freden sænkes på...jeres vinhjerte. Vrøvl til side: distriktet Roero, nabo til Langhe, fortjenere mere opmærksomhed fra vinelskerne. Jeg starter med tre vine, der vil gøre jer glade: en Riserva 2015 af 100% nebbiolo, en Rosato 2020 også 100% nebbiolo og - ser man det: en 2018 Pinot Nero af en elegance og en kvalitet, der påminder os at her har man dyrket pinot nero druen siden 1853: lidt har de lært.....
MASSIMILIANO CALABRETTA: fra Etnas skråninger en del spændende vine (som vi i øvrigt måtte gå glip af i 2018). Massimilianos Pinot Nero er et must lige som hans Rosato og den elegante Gajo Gajo. Jeg har tilføjet et par af Massimilianos andre røde vine: Elisir, som er en tiltalende nerello fra yngre vinstokke og Sara en supernerello.
Calabretta bruger topkvalitets cork af sukkerrør (Nomacorc green 100), som udover flere andre fordele eliminerer risiko for propsmag.
CALUSTRA: flere af jer har spurgt, om "ZANOVELLO", den med alle bogstaverne på etiketten, kommer igen. Vinen var et projekt, som kunne lade sig gøre i de år, hvor vinmarkerne gav flere druer, end der kunne bruges til Riserva. Vi har drøftet sagen med arvingerne til Franco Zanovello, Calustra, og ser hvad tiden vil bringe. Nogle aktiviteter er dog indskrænket og måske skulle vi lade sagen hvile sammen med sin ophavsmand og mastervinmager.
Heldigvis fortsætter arvingerne kvalitetsarbejdet og fra deres sicilianske vinmarker har de sendt mig en juvel af en Petit Verdot og en Nerello Mascalese, som jeg kan ikke andet end anbefale på det varmeste. Tillad mig at insistere !
SAVIGNOLA PAOLINA: Jeg har valgt den gyldne årgang 2015 både som ”annata” og ”Riserva. Huset har "naturligvis" restylet etiketterne men heldigvis ikke vinene, som er stadigvæk og som altid blandt Chianti Classico top-25!
I VERONI: En vinven kom forbi lageret for at hente de tre flasker han havde forudbestilt fra den tidligere omgang. "Kun tre flasker? Skam dig!" smilede jeg til ham mens jeg hjalp med at pakke. Forleden kom han forbi for at hente sine Schiavenza vine og gav mig ret: "Jeg skulle have købt flere". Nu er chancen her: de sidste 432 flasker af Riserva 2016 Etichetta Storica. Et af jer bekræftet SCOOP, iøvrigt til uændret pris.
SANGIORGIO: specialisten i den grønne drue pignoletto fra bakkerne omkring Bologna. Her i sin stille Superiore udgave og i den læskende hvide frizzante. I fjor har I købt 1.200 flasker af den, uden at jeg skulle plage jer eller pushe vinen for meget.
TIRELLI: I fjor var der hverken stemning eller vin nok for at bruge Stopai som "julelambrusco" og mange (nogle) har savnet den: nu er den klar sammen med sin rustikke kumpan, Rosso Tirelli, af lambrusco maestri og bonarda. Den Prosecco, som Tirelli køber hos en af de bedste producenter, er efterhånden et husholdningsnavn blandt vinvennerne!
EN BØN: bestil gerne mange af disse vine men bestil dem for sig. Det vil sige ikke sammen med andre lagerførte vine. (Ellers går der kage i den på lageret - mere end det er i forvejen, nogle gange.)
![]() |
Kig gerne på den EKSTRA MAIL jeg sendte igår: lutter lagkager !
EKSTRA MAIL: Hvis I ikke kan vente
Ciao, Carlo
< Forrige | Næste > |
---|