![]() |
"Sur lie". På fransk betyder det ”på sit bundfald”. Når mosten er færdiggæret, vil man finde solide rester af druerne, lidt jord fra høsten og andet større bundfald på bunden af gæringskarret. De største dele bliver fjernet, og de fine, som er døde gærceller, bliver bevaret. Disse vil gøre vinen fyldigere, mere levende og finere, efter noget tid i kontakt med vinen.
Det er den metode, man på fransk kalder ”sur lie”, og benævnelsen er vidt brugt i vinens verden, selvom metoden – der minder meget om ripasso – kan have forskellige navne. I Italien er det også ”sur lie” men også ”metodo ancestrale” og ”metodo famigliare”. Det sidste henviser til, at det var den metode, som vinbønderne brugte til fremstilling af vin til familiens brug.
Vinproducenten Santacrose ved bakkerne omkring Bologna har længe ”leget” med at fremstille den lokale pignoletto drue som ”metodo famigliare” og ”sur lie”. Først i år er det lykkedes til fuld tilfredsstillelse. Vinen – som de har blot kaldt ”Metodo Familiare” – er en farlig, charmerende tør hvid med mikrobobler, masser af fine dufte og en bred, vedhængende smag. Som skabt til et glas i utide, velkomstdrik, skaldyr, pastaretter med tunfisk og grøntsagsretter, hvor vinen skal være fyldig men også delikat. Mens sommeren ”står på”, er det lige den, der vil pynte på jeres borde, indendørs eller udendørs:
Skulle I være blevet nysgerrige på pignoletto, er der et fint udvalg her:
![]() |
Der er ved at indløbe flere oplysninger om denne unikke vin, og Marco Zanovello har også lovet at sende billeder af vinmarken: hvordan der så ud, dengang den blev anlagt (1994) og i dag. En vinven skrev til mig, fordi han undrede sig over det ”unikke”…der er mange vine, der fremstilles ved blanding af forskellige druer, især mange billigere syditalienske vine…”. Korrekt, men ved Aganoor er der tale om tre vidt forskellige druer, som blev plantet sammen på samme tidspunkt. Et førstegangs eksperiment. Aglianico og nebbiolo modner lidt senere end carmenere. Derfor er det ikke hvert år, at druerne kan bruges til at fremstille en vin, der lever op til producentens (og vore!) forventninger. Det lykkedes på pragtfuld vis i 2019, og nu er vinen her. Carmenere, nebbiolo og aglianico høstet ultimo september 2019. Alle druer blev gæret i et mindre kar af rustfrit stål i ti dage, senere lagrede vinen atten måneder på 500 liters fade. Alkoholstyrken er 14%.
(Etiketten bliver noget i den stil, som vist ovenfor, men det er stadigvæk et work in progress).
![]() |
Mens vi taler om forudbestillinger: Vi går ind i den sidste uge, hvor I stadig kan sikre jer Erik Bantis gode Morellino til de lavere forudbestillingspriser. For de nye vinvenner, der ikke kender Eriks vine: det er et godt bekendtskab at stifte:
Og stadigvæk apropos forudbestillinger:
LUFTHAVNSTAVLEN: Her kan I se, hvad der er kommet, og hvad der er på vej:
Ciao, Carlo
< Forrige | Næste > |
---|