![]() |
Da en god lokal vinven kom forbi forleden for at købe tolv flasker Gualandrino 2019, bemærkede han noget, som jeg har været klar over hele tiden: at der ligger to sjæle i Professor Guido Gualandis vinmageri og han, den gode vinven, undrede sig over, hvordan det var muligt. ”Det er som om det er to forskellige personer, der laver vin: en slags Dr. Jekyll og Mr. Hyde.”
Ja, det er ikke godt at vide, hvis man ikke ved det, men forklaringen er enkel: Guido Gualandi er en kunstner men samtidig er han også en lærd og konkret videnskabsmand. Som kreativ kunstner vildt forelsket i sit Toscana, hvor familien har boet siden Middelalderen (én af anerne er nævnt i Dantes ”Guddommelig Komedie” omend ikke på en flatterende måde), fremstiller Guido vine af mange forskellige druer på den måde han synes bedst om, uden smålig skelen til markedet: det er vine han kalder ”arkæologiske”, dels på grund af druerne, som ikke er blandt de meste dyrkede, dels på grund af fremstillingsmetoden. Det er vine, som nemt kunne klassificeres som ”naturvine”. Vine som byder på en integritet, en personlighed og en smag af en anden verden end den kommercielle, som de fleste af os er vant til. Vine der kræver noget af nyderen: en opmærksomhed og en parathed til at tage imod smagsindtryk, man næppe kendte før. Vine, som ærlig talt er svære at sælge, men som forærer os et indblik i en produktionsverden, som er værd at bevare. Når det er sagt, så skynder jeg mig at sige, at de vinvenner, der har smagt Guidos arkæologiske vine og har fundet behag i dem, bliver urokkeligt trofaste overfor dem. Fra producentens side er hensynet til markedet minimalt, fordi disse vine produceres i minimale kvanta: ”Det er min hobby, vin som jeg kan li’ den, og jeg føler jeg er også med til at bevare nogle traditioner, der er bevaringsværdige.”
Guido Gualandi er universitetsprofessor og underviser i landbrugshistorie både i Firenze og i USA. Det ville være nok til et behageligt liv på familens smukke gård lige udenfor Firenze. Gårdbesøgene fra italienske og udenlandske turister er også et væsentligt bidrag til familens budget, fordi der organiseres smagninger og frokoster og alle kan ikke undgå at blive fascineret af det harmoniske liv, der leves i Guidos store familie (hvis I skal til Firenze og ønsker et besøg, så giv mig et praj). Gæsterne får smagt alle vine og som regel kommer de væk derfra med bilen fyldt med den vin, som vores lokale vinven kaldte for ”Dr. Jekylls vine”: Chianti Montebetti.
Nu er Chianti fra bakkerne omkring Firenze ikke den mest besungne af denominationen, men her kommer Guidos praktiske side frem: han fremstiller en Chianti, som udover at være ”by the book” også er meget personlig, med et rustikt snit og en koncentration af smag man kun finder i de fine Chianti Classico.
Mens priserne på ”Dr. Hydes” Guidos kreative side er som de er og afspejler de faktiske produktionsomkostninger uden hensyn til markedet, er priserne på Chianti Montebetti yderst moderate og ualmindelig god valuta for pengene. Mængderne er også større uden dog at overskride grænserne på en ”boutique winery”.
Med frigivelsen af den gyldne 2019 kan jeg tilbyde en testkasse af Montebetti. Prisen er lige så tiltalende som vinene og fragten er gratis (undtagen til ikke brofaste øer). På minus siden er der, at af Riserva 2014 haves kun 21 flasker tilbage, hvorfor den tilbudte sammensætning kun gælder de første 21 bestillinger. Derefter vil 2014 blive erstattet af 2015:
Da man som bekendt også kan gøre Mr. Hyde uret, vil jeg lige fremhæve de to vine, som har været en salgsucces hos jer: den røde Gualandrino 2019 og den lyserøde Le Tre Sorelle, nu i årgang 2020. Som sagt er mængderne ikke enorme, men hvis I er blevet nysgerrige efter at smage Guidos ”kreative” side, så finder I vinene her. Ved køb af mindst 12 fra denne side (gerne blandet) vælg optionen gratis fragt
![]() |
Den 26. august, i overmorgen, er det sidste frist for at sikre sig lækre vine til en ret lavere pris.
Den viste Sacromontino 2020 er nok den bedste valuta for pengene og nok én af den mest charmerende hverdagsvine på markedet. Det samme kan man sige om Schiavenza Barbera og Nebbiolo, som iøvrigt tåler og vinder prismæssig sammenligning med andre af tilsvarende herkomst og kvalitet. En god grund til at købe rigeligt ind af disse to vine fra Schiavenza er, at familiens restaurant i Serralunga åbner igen i september og der vil herefter ikke være så mange Barbera og Nebbiolo til eksport, da vinene er favoritter hos gæsterne på restauranten - og derfor kan sælges til en højere pris end den vi betaler.
Her er de listet efter "mest solgte":
Ciao, Carlo
< Forrige | Næste > |
---|