![]() |
Ja, det er Verdens Lambrusco Dag, i dag, se i bunden af mailen, men lad os starte med noget helt andet:
” Vi fik en dejlig og inspirererende rundvisning af Walter, med efterfølgende smagning af nogle af deres dejlige vine. Det jeg bemærkede var deres ærlighed og kærlighed til at lave vin. De fulgte de traditioner og metoder de altid har haft, ingen små barriques her. Jeg spurgte hvorfor de stadig lavede Dolcetto vine når arbejdet med Dolcetto var mindst lige så stort som med de dyrere vine. Det var en tradition, deres forfædre havde altid Dolcetto stående på bordet morgen, middag og aften.
Dejligt at komme et sted hvor ærligt, stolthed, tradition og engagement er grundlaget for produktionen, og at det ikke udelukkende er profit der styrer.”
Nu kan jeg forsikre jer om, at familien Schiavenza, som vor gode vinven besøgte sidste uge, ikke lider nød, men det er rigtigt, at de knokler hårdt for deres daglige brød og daglige vin: Dolcetto.
Lige som i resten af Langhe-området og flere steder i Piemonte er Dolcetto indbegrebet af hverdagsvin: vinen er hverken sød eller klasen specielt lille, som navnet kunne tyde på. Det er druen, der er sød og måske stammer navnet fra ”dosset”, som betyder en toft hvor man dyrker vin: men da hele verden ved, at "dolce" betyder "sød", har Dolcetto sit navn og sin høje frugtsyre mod sig, i Danmark i hvert fald.
Et fåtal af vinvennerne er dog glade for vinens tørre smag, hvor der er en del frugtindtryk (moreller især) at finde og et dejligt let bittert bid, der er lige som skabt til pasta med tomatsaucer og til pizza. Dolcetto nydes ung, inden 5 år fra vinhøsten, men der er længere holdbare eksempler og også nogle forsøg på fadlagring, som er værd at smage, selv om for mig ”tvinger” de druen i en større rolle end den kan klare.
Har I lyst til at prøve Schiavenzas Dolcetto, er der 54 flasker på lager af årgang 2019 og 8 flasker af årgang 2018. For den friskeste årgang 2021 er der stadigvæk 5 dage til fristen for forsalg af Schiavenza:
Apropos Schiavenza: dedikerede Barolo fans har allerede spurgt efter årgang 2019: jeg kender hverken priserne eller tildeling endnu men har naturligvis lagt billet ind for ”så mange som muligt” af denne kanonårgang: det eneste svar jeg har fået er, at frigivelsen vil ske i April-Maj 2023.
Interesserede vinvenner, der ønsker at blive informeret om mængderne og priserne, er velkomne til at sende mig en svarmail med teksten ”S 2019” i Emne/Subject. En mail er naturligvis ikke nogen forpligtelse til senere køb.
De vinvenner, der skulle være interesseret i at få en idé om, hvor stor og flot 2019 Barolo, bliver kan starte med at smage på Langhe Nebbiolo fra samme årgang. Det er én af de mest komplette og tifredstillende eksemplarer af nebbiolo: den kombinerer elegance og kraft i sin helt umiddelbare klasse, en ”spontanitet” som er nok alle Schiavenza's vines kendingsmærke.
Schiavenza udtales ”Ski-ar-væn-tsa” og 2019 Langhe Nebbiolo udtales SCOOP og kan bestilles her:
![]() |
Den gode vinven O.D. driller mig med ovenstående billede, der viser den 2019 Vino Nobile han er ved at nyde ”on location” dvs på gården i Montepulciano.
Jeg skriver så meget, så kan det være svært at ”hoppe på” det hele, men for denne anbefaling af de røde vine fra Crociani forventer jeg senere…… taksigelser: ikke blot fra sangiovese-elskere men fra alle vinvenner der holder af at kunne trække et par overraskende gode og holdbare vine ud af vinreolen. På søndag afsluttes forudbestillingen:
udnyt derfor situationen nu, mens der stadigvæk er gode røde fra 2019 til en fordelagtig pris:
![]() |
Lambrusco Verdensdag er ved at rinde ud, men ingen depression her: jeg – og efterhånden ikke så forfærdeligt få blandt vinvennerne – fejrer Lambrusco... Verdensår, hvert år.
Send mig et billede, med tilladelse til publicering, af jer i en Lambrusco-situation.
Til de tre, som jeg vælger som de ”bedste”, vil der tilflyde en testkasse af de nye tørre og mørke Lambrusco fra Mantova. ”Hvor mørke?” Meget mørke: den ene hedder ligefrem ”Inciostar” dsv ”Blæk” på dialekt:
Naturligvis kunne jeg ikke glemme Gudedrikken og har derfor overtalt producenten Chiarli 1860 om at bidrage til fri fragt for de vinvenner, der måtte ønske at fejre Verdensdag uge 25 ud ved at købe minimum 12 flasker af årgangen 2021. Til de vinvenner, der helst vil afhente selv, er der tretten på dusinet, ligeledes uge 25 ud:
Ciao, Carlo
< Forrige | Næste > |
---|