![]() |
Billedet ovenfor viser den første sending af jeres bestillinger, som jeg har betroet postnord. Hører gerne fra jer om, hvordan I har oplevet denne (for mig) nye leveringstjeneste. Røgen i den øverste del af billedet skyldes solreflekser på min mobiltelefon. Sol: med ganske få pauser lige for at påminde os om, at det er ”du danske sommer” vi nyder, er solen nogenlunde varm og stabil på himlen i denne feriemåned og ferieperioden er ensbetydende med sommerudsalg.
Hvorfor uretfærdigt? Fordi det forfordeler de mange vinvenner, der er på ferie og ikke kan deltage i kalaset. Jeg starter med nogle af de gode toskanske vine fra professor Guido Gualandi. Vi har oplevet nogen flaskevariation især i Chianti Montebetti og har aftalt at give restbeholdningen her på lageret et boost, før jeg bestiller de nye årgange til efteråret. ”Flaskevariation” er et pænt vinsælgerord for at sige, at det er kan være enkelte flasker, der er blevet ældre før tid, flasker hvor proppen ikke har været supertæt, som den skal, og endnu andre enkelte flasker hvor bundfaldet (vinen er ikke filtreret) har smittet lidt af på vinen.
Når det er sagt, så skal der også siges, at det alle er vine, som mange vinvenner har smagt og sat pris på, og at prisen mere end opvejer de eventuelle fejl. Erfaringsmæssigt vil en rask dekantering og et par timers kontakt med luften kurere de fleste skønhedsfejl.
Kast venligst et blik på mailens øvrige nyheder, før I kaster jer på linket for at plyndre beholdningen
![]() |
”Ikke en vin I har smagt før”. Alle vi, der holder af vin, forventer altid den store åbenbaring lige under den næste prop. Jeg har smagt en del sangiovese i mit liv, men en vin som denne Tumulus har jeg ikke smagt før. Slut. (Så kan vi blive enige om, at beholderen ligner noget for tyske turister ved Gardasøen, men alt er tilgivet engang man har smagt indholdet).
Hvis Tumulus skulle have vakt jeres nysgerrihed for Charlotte Hortons vine, har jeg et lille ”pædagogisk” tilbud:
![]() |
Der er en portion vin fra ”il vikingo”, hvis sangiovese vine herhjemme har en skare af tilhængere. Derfor er der en fin mulighed for at sikre sig Eriks Morellino og den berømte Ciabatta til en lavere pris, før vinene er på lager den 20. juli.
![]() |
Ferieperioden til trods er der stor tilslutning til dette forsalg. Som sagt: ingen stress men rettidig omhu anbefales.
![]() |
To gode vinvenner skriver fra deres ferieby Siena og fortæller, at de har bestilt en ret, de lærte at kende fra min opskrift engang i 2018: ”panzanella”. Dog fik de serveret den som forret på to forskellige restauranter, og at de to retter var meget forskellige fra hinanden hvad ingredienser angik.
Panzanella er en typisk sommerret og siden den er ret bastant, mener jeg ikke at den er ideel som forret, som ”antipasto”. Brødet spiller en stor rolle i denne ret, så det er ikke helt afstemt med den efterfølgende hovedret, der som regel er pasta. Jeg blev nysgerrig og fik restauranternes navne for at ringe dem op og høre nærmere.
Den ene svarede, at det er ”in” nu og at portionerne ikke er dem, jeg måtte huske fra dengang. Antallet af ingredienser er også begrænset, det er ”la panzanella originale toscana” og ikke den ”mappazzone che fate a Roma”.
Den toskanke restauratør kunne høre, at jeg var fra Rom, og ”mappazzone” er det uigenkendelige mixmax af ingredienser, som vi romere skulle mishandle den oprindelige toskanske opskrift med. Så ved jeg det.
Herefter den ægte vare, hilses fra Siena, men jeg må indrømme at det svarer til punkt og prikke til den opskrift, jeg fik engang hos Guido Socci, en vinproducent i Greve in Chianti.
Har bragt den før, men den er så enkel og velsmagende, at den tåler en ”genudsendelse”: Såre enkel. Rester af franskbrød: først vædes det og så knuges det tørt. Læg nu brødet i en skål: hvis der kommer vand i bunden af skålen, har I ikke knuget brødet nok. Om igen.
Ingredienser, gerne direkte fra køleskabet: hak det hele sammen i passende lige størrelser: agurker (med og/eller uden skræl, en smagssag), solmodne tomater, løg og/eller purløg, basilikum. Krydr med olie, eddike, salt og peber. Om I vil servere det som antipasto eller nyde en skål af den som hovedret, afhænger af om I er ”in” som i Siena eller bare skrupsultne.
Nu har jeg naturligvis min egen opskrift, men efter den ”mappazzone” beskyldning fra Siena, er jeg næsten flov over at vise den her. Send mig en svarmail med ”Mappa” i Emne/Subject og jeg vil sende min utoskanske opskrift til jer.
Da jeg nu ikke tør vise billedet af min panzanella, viser jeg en af de vine, der vil være ideel til retten:
Ciao, Carlo
Nix. Nuller. Zero. Vi, der er kommet til Danmark på grund af landets.... klima, elsker juli hjemme. Efter at have døjet med de lange og mørke vintermåneder – som var ikke så kolde endda - kan vi nu bare nyde de lange dage og de lyse nætter i korte bukser, korte ærmer og Lambrusco. Derfor: Almindeligt åbent: tjek de aktuelle åbningstider i bunden af den seneste ugemail.
< Forrige | Næste > |
---|