Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

03.09.2022 Thomas Jeffersons tyveri

Kære Vinvenner,

Han bestak en smugler for at bringe to sække med det værdifulde produkt fra Piemonte til Frankrig. På det tidspunkt var eksporten af denne fine afgrøde forbudt, men det standsede ikke Thomas Jefferson. Før han blev USA's tredje præsident, foretog han i 1787 en rejse fra sin ambassadørbolig i Paris til Italien: to uger som bragt ham til Piemonte, Lombardia og Liguria. Udover den illegale anskaffelse af den fine ris fra Vercelli området (navnet Carnaroli for risen kom meget senere) var Jeffersons formål at købe både en maskine til valsning og efterbehandling af risen og en spaghettimaskine. Et par år senere lykkedes det en af Jeffersons kontakter, William Short, at købe en sådan maskine i Napoli for den nette sum af 100 franske guldmønter. Den blev den første i USA til fremstilling af ”macaroni”, som spaghetti blev kaldt dengang.

”Turisten” Thomas Jefferson var lige så meget interesseret i de klassiske antikviteter som i landbrugsprodukter: mandler, kapers og oliven og især vin. Fra Toscana importerede han stiklinger af vinstokke til sin gård Monticello og poppeltræ fra Lombardia. Udover det oplagte tilbud på mine Carnaroli ristyper, se længere nede i mailen, vil jeg fortælle, at denne notits om Thomas Jefferson har jeg fra en bog skrevet på engelsk i 1952 af Giuseppe Prezzolini: ”Spaghetti Dinner”.

Prezzolini (1882-1982) flyttede fra fascismen til New York og blev i 1940 amerikansk statsborger. Han har et imponerende seriøst forfatterskab, men jeg må indrømme, at jeg blev fanget af dette lille værk. Vej- og restaurantskilte med bogens titel ”Spaghetti Dinner” var almindelige i storbyerne og langs de amerikanske motorveje i 1950erne og 1960erne. Prezzolini må have undret sig over de mange kombinationer, han ikke kendte fra Italien, og over amerikanernes opfattelse af den populære spise. Den første halvdel af bogen fortæller spaghetti’ens historie, legenderne om oprindelsen og er spækket med de ældste citater, der nævner spaghetti, og et kapitel om hvordan spaghetti kom til Amerika.

Den anden del er en samling af opskrifter fra Italien og hele verdenen, især opskrifter fra dem Prezzolini kalder for ”Hyphenated Americans”, det vil sige afro-americans, chinese-americans, german-americans osv: herlig læsning, hvor spaghetti optræder som hovedret, salat og dessert og med tilbehør og ingredienser, som er ikke just er de første, vi i dag ville tænkte på.

Flere opskrifter fra tidens amerikanske kogebøger fortæller om en uortodoks og til tider befriende ”casual” tilgang til emnet, som for eksempel ”Macaroni Fruit Fiesta”. Jeg fornemmer, at bogen er tiltænkt Prezzolinis venner i New York, hans måde at sætte lidt skik på sagerne på, og alt er skrevet på et let og elegant engelsk, informativt uden at være docerende.

Alle, der er vokset op med 'Miracoli', spaghetti med ketchup og med den tro, at spaghetti er en kinesisk opfindelse hjembragt til Europa af Marco Polo, vil blive instant fans af bogen.

Og risen ja: tørken i Norditalien, Europas største producent af ris, har dramatisk reduceret produktionen. Endnu en god årsag til at fylde fadeburet med den ris, som fik Thomas Jefferson at bryde loven:

SLIP BREMSERNE

Hvilke bremser? Cykelbremserne? Nej: vanebremserne. Lad jeres gane og jeres bord prøve kræfterne og blive…pyntet af 3 vine, som byder på fylde, blød karakter og krydderi på en og samme gang. Vi er i klassen ”bedre hverdagsvine”, hvor det ”bedre” skyldes en fin smagsprofil og et yderst bredt anvendelsesområde. Alle tre vine kan serveres som de er eller lidt afkølet, gerne solo men lige så gerne til pastaretter, risretter, charcuteri, kylling, og hvad Pinot Nero angår gerne også til krydrede og ovnstegte fiskeretter. Mit gæt er, at flere vinvenner vil ”falde” for disse vine og optage dem i deres liste over favoritter:

ET SCOOP AF EN BAROLO

Et par vinvenner var "bekymret" over den opsigtsvækkende lave forudbestillingspris (149,- kr.) og har spurgt, hvor meget jeg mener vinen ville kunne tåle at blive solgt til en detail i en pæn vinbutik. Mit bud er, at Barolo 2018 af denne kvalitet kan roligt koste alt mellem 215,- og 245,- kr. På nettet, er den laveste pris jeg har set, 211,- og 222,- kr.

Jeg ved ikke, hvilke af faktorerne der spiller en større rolle: om det er prisen (nettets laveste for sammenlignelige kvaliteter af årgang 2018), producentens velansete navn, at vinen er økologisk eller blot…..min anbefaling eller noget helt andet, men jeg burde ikke have behov for at pushe vinen mere end nødvendigt, fordi jeres respons er faktisk helt fin. Her kun en reminder på, at fristen for forudbestilling er næste søndag.

Ciao, Carlo

PS: Forudbestillingsfrist næste søndag også for Le Masses Chianti Classico:

ÅBNINGSTIDERNE PÅ LAGER Skovlytoften 1, 2840 HOLTE
Undertiden er jeg på lager før og efter nedenstående tider.
Venligst ring 4585 1978 eller send en mail for at træffe aftale

søndag den 4. september: ÅBENT 13:00 til 16:00
mandag den 5. september: ÅBENT 14:00 til 17:00
tirsdag den 6. september: LUKKET
onsdag den 7.september: ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 8. september: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 9. september: ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 10. september: LUKKET
søndag den 11. september: ÅBENT 13:00 til 16:00

WEBSHOPPEN

WEBSHOPPEN
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10