![]() |
Siden Walter Massa engang i 1980erne fandt og reddede de sidste vinstokke ved at genplante dem, har der været et veritabel ”hype” omkring den grønne drue, timorasso: ”den hvide Barolo”, ”Piemontes riesling”, Entusiasmen havde ingen ende og den fortsætter velfortjent den dag i dag. I et år hvor I har vist stærkere interesse for italienske hvide vine, kunne jeg ikke undgå at blive ”konfronteret” med denne ”nyhed”.
Efter at have smagt en halv snes af typen, blev jeg enig med mig selv, at jeg er ikke så vild med Timorasso, men jeg er sikker på, at der ville være en del, faktisk mange, af jer som vil sætte deres ”like” ved vinen. Især de vinvenner der altid spørger efter ”strukturerede, fede” hvide.
Sagt på en anden måde: hvis sprøde, friske, læskende hvide med en strejf af aromatik á la Pinot Grigio er jeres foretrukne, har Timorasso ganske lidt plads i jeres valg af vine. Hvis på den anden side er I glade for robust krop, markant syreprofil, der langsomt frigiver et væld af nuancer, altså en kompleks vin, hav glassene parat. Det er en vin der fylder ganen, kan ledsage alle retter og har holdbarhed som en af sine stærke sider: Timorasso frigives tidligst to år efter vinhøsten og kan udvikle sig på en ret interessant og positiv måde op til ti år fra høsten. Så har vi med Timorasso et klassisk eksempel på, at vinhandleren tænker mere på jer end på…sig selv
Find Timorasso her https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=Daglio og blandt de mange gode ”besparelsesforanstaltniger” her https://shop.carlomerolli.dk/produkter/55-forudbestillinger/
![]() |
Der er ”run på” årgang 2019 af Barolo: ”den sælger sig selv” – hvilket er lidt synd for de vinbønder, der har fremstillet gode- til-fremragende 2017 og 2018, men sådan er markedet.
Blandt de forudbestillinger, der fortjener jeres opmærksomhed, er der helt sikkert den nye 2022 Sacromontino, den på 1 liters flaske med ølkapslen: hvis ikke andet fordi der kommer kun 100 flasker af den. Fra samme gudsbenåede vinmagerhånd af Charlotte Horton årgangen 2014 af The Winemaker’s Release, 100% Sangiovese. Måske har jeg været for…flink med at prissætte vinen for lavt. Det skal ikke give det indtryk, at det er en mislykket udgave af 2010: denne 2014 er i en klasse med de bedste fra Toscana. Det samme er jeg nødt til at skrive om ”Påfuglen”…Pavone:
![]() |
I sidste mail nævnte jeg appelsinen i min turban: denne gang er det et helt net appelsiner! En god kontakt ud i Toscana gjorde mig opmærksom på, at der var en gård, der netop var blevet solgt og et parti på ren sangiovese fra 2016.
Vinbonden, en græsk arkitekt, arbejdede efter de gode gammeldags principper: kun naturlig gæring, ingen filtrering, alle kælderoperationer efter månefaserne.
”Naturvin?” spurgte jeg med bange anelser i stemmen. ”Nej, bare ”vino vino: sangiovese lagret på store egetræsfade” svarede vennen og tilføjede: ”Tænk at i begyndelsen solgte han alle sine druer til producenter i Montalcino. Senere startede han med selv at fremstille vin. Vinmarkerne ligger i Montecucco DOC, grænsedistriktet til Montalcino, men Stavros meldte sig ud af DOC for at følge sine intuitioner og principper i vinfremstilling.”
”OK ” tænkte jeg ”lad os smage også denne her: endnu en sangiovese bliver man ikke syg af.”
Da vareprøverne kom, var jeg ikke imponeret over udstyret: en almindelig bordeaux flaske, en enkel etiket og intet ydre tegn på, at vi havde med en stor vin at gøre. Meeen: denne hund skulle man ikke have skuet på håret: et fund. Og hvilket fund!! Intet navn kunne være bedre valgt: Pavone, Påfuglen: vinen smager godt med det samme, lige fra første slurk kan I smage, at vi er i overklassen. Vinen bliver ved med at åbne sig som en påfuglehale, mens I prøver at forstå, hvordan en vin på 15% i alkoholstyrke kan være så elegant og harmonisk. Jeg kan godt se nu, hvorfor producenterne i Montalcino købte Stravos druer!:
![]() |
Forhåbentlig med stort vemod vinker alle de vinvenner, der holder hvid januar, snart farvel til den hvide måned. "Hvid januar": I må da indrømme, at der er noget hospitalsagtigt nved farven hvid, kitlerne, Esbønderup,….
Nej, jeg kan ikke holde en hvid januar: det er for mig den måned, hvor jeg plejer at smage flere nye vine eller nye årgange af de gamle kendinge. Jeg er tvunget til ”lidt men godt ” året rundt uden skelen til kalendren!
Januar er også måneden, hvor der skal ryddes lidt op på lageret og I har været ret flittige, må jeg takke og sige. Der er nu de sidste tre dage og jeg er sikker på, at mange vinvenner vil kaste et kærligt blik på de 60 vine, blandt hvilke I kan finde jeres favoritter for at fejre afslutningen på den hvide måned:
https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=JAN23
Ciao, Carlo
ÅBNINGSTIDERNE PÅ LAGER Skovlytoften 1, 2840 HOLTE
Undertiden er jeg på lager før og efter nedenstående tider.
Venligst ring 4585 1978 eller send en mail for at træffe aftale
søndag den 29. januar: ÅBENT 13:00 til 16:00
mandag den 30. januar: ÅBENT 14:00 til 17:00
tirsdag den 31. januar: LUKKET
onsdag den 1. februar ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 2. februar: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 3. februar: ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 4. februar LUKKET
søndag den 5. februar: ÅBENT 13:00 til 16:00
< Forrige | Næste > |
---|