![]() |
Jeg var lige blevet ”single” og havde fundet et værelse jeg kunne leje hos en fælles bekendt, en kvinde. Som skæbnen ville, blev det uundgåeligt at blive kæreste med hende, selv om jeg blev ved med at betale min del af lejen. Underboen kaldte hende kærligt ”bolighaj”. Måske i forbarmelse over Carlo-alene-i-verden, inviterede han mig hos sig dagen efter for at se fodboldkampen Italien Danmark i fjernsynet. Jeg takkede ja og sagde at jeg ville tage et par flasker vin med. Det var en lørdag, dengang alle butikker skulle lukke klokken 14. Kampen startede klokken 14:30 og jeg ilede hjem med en kasse af det jeg troede var Amarone. Vi satte os til rette og trak en flaske op. Av: det viste sig at i skyndingen havde jeg taget seks flasker af den søde Recioto. Producenten brugte samme størrelse til begge typer: ”Amarone” skriften optrådte dengang med små bogstaver under vinens officielle navn ”Recioto della Valpolicella”: der dækkede både den søde og den tørre udgave.
Nå, gode miner til slet spil. Første halvleg var næsten færdig og vi havde lige begyndt med den anden flaske, da ”bolighajen” bankede på døren og sagde ret nøgternt, at der var en kvinde der ville tale med mig. Fuld var jeg ikke, men måske ikke i stand til at føre en følelsesmæssigt sober og hengiven samtale. Jeg samlede kræfterne og koncentrationen og nåede lige at aftale, at vi måtte ses dagen efter for at drøfte vores sentimentale potentiale. Med den opnåede sjælefred satte jeg mig ned igen foran tv'et og vi var lige nået halvejs til den tredje flaske, da ”udlejeren” bankede på døren igen for at melde, mindre nøgternt, besøget af en anden kvinde, der ville snakke med mig.
Nu er der gået lidt tid og jeg kan ikke huske helt præcist, hvad jeg sagde. Det var noget i stil med ”sig at jeg er syg eller at jeg sover” – begge tilstande var ikke langt fra sandheden. Budskabet blev overbevisende fremført og jeg blev reddet af endnu en pinlig situation overfor…hvem? Jeg anede ikke hvem kvinden var og tog mig sammen for at kigge udenfor vinduet: dér så jeg to kvindeskikkelser fortone sig i horisonten: den første besøgende var blevet i nabolaget og havde mødt den anden. De var sikkert i gang med at snakke om mig i rosende vendinger. Kan ikke huske meget andet fra den lørdag eftermiddag: jeg tror Italien vandt og jeg gik lykkelig i brædderne. Dagen derpå ingen tømmermænd selv om af de seks flasker Recioto var der kun to uåbnede tilbage – men vi var også kun to, underboen og mig.
Se, sådan noget kunne ikke ske i dag: ikke blot af…naturlige årsager, men især fordi Amarone står klart og tydeligt på etiketten og på kartonerne. I øvrigt kommer Recioto den søde som regel i halve liters flasker, så det er umuligt at tage fejl. Af vinen.
Nu ville det være oplagt med et tilbud på Amarone og/eller Recioto og det kommer også længere nede i mailen, men før jeg glemmer det, vil jeg fortælle om en opskrift, jeg opfandt forleden og som næppe vil gå over i gastronomiens historie.
Ingredienserne er filetter af rødfisk, basilikum, kapers, et halvt glas hvidvin og en pære. Pæren er hovedaktøren: jeg så hos købmanden en sixpack af de grønne pærer, der dyrkes i….. Holland. Var lidt loren ved dem, da de er hårde som sten og de smager næsten lige så. Dog kan de sælges uden våbentilladelse og prisen var tiltalende. I værste fald – tænkte jeg – vil jeg lade dem blive på køkkenbordet i et par uger, så de kan modnes. Prøvede straks én og var overrasket over, hvor godt de smagte: hollandske og ikke helt modne men endelig en rar afveksling fra anden vinterfrugt, æbler og appelsiner, som regel. Hvordan kunne man ellers bruge dem? Så kom ideen:
Varm panden lidt op, lidt olivenolie, smid otte-ti saltede kapers i som de er. Vent lidt indtil olien optager smag fra kapers og kom filetterne i. Skræl en pære og skær den i små aflange skiver, som I kommer på panden. Hæld hvidvinen og basilikum i og lad vinen dampe af. Hele seancen køres på livligt blus og bør ikke tage mere end et kvarter. Kontrasten mellem det søde i pæren, det saltede i kapers og det aromatiske i basilkum er vindende. Vinen dertil? Den hvide eller den rosé I har ved hånden.
Jeg brugte Maso Thalers Chardonnay 2018 fra Sydtyrol, mest for at tjekke om vinen var OK. Til min delvis overraskelse smagte den god, brillante i farve, en smule duft og en frugtsyre, der lover godt for vinens videreudvikling de næste tre fire år. En tør, sprød Chardonnay der bærer præg af druens frugt og intet spor af fadlagring. Velegnet til retter hvor fisk eller ingredienserne hælder på den fede side. I forsalg til 99,50 kr. er det noget af et kup.
https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=EDMA23
Jeg har på fornemmelsen, at de tider er ovre, hvor man roligt bestilte og nød Amarone til alt, fra morgenkomplet til fettuccine med muslinger (som jeg så ”live” på en dansk restaurant). De fleste vinelskere er ved at vende ryggen til de billige hurtige af slagsen, til fordel for Ripasso, og det er kun de fineste og mest anerkendte, der har indtaget deres plads i vinelskernes valg af vine. Blandt de foretrukne er de Amarone, der bærer deres alder med glans og bravour. Det er den sande benchmark for Amarones storhed og selv om prisen er tit derefter, behøver man ikke drikke….. fire flasker før englene synger og tilfredstillelsen indfinder sig.
Ved januar status var der nogle få flasker af årgang 2010 fra I Galli, en særaftapning af Amarone fra Le Ragose og jeg har tænkt, at der nok var nogen blandt vinvennerne, der ville sætte pris på den:
En anden Amarone, som Amarone-elskerne burde bogstaveligt talt kaste sig over, er årgang 2011 Riserva Classico fra Le Ragose med Le Ragoses hovedetiket. ”Nydelig nu”, ”kælderværdig til 2030”, ”overraskende årgang”, ”yperbalanceret”, ”stor vin”, ”lignende Amarone koster bla. bla. bla…..”:
Rydop fortsætter i bedste stil med nye tilførsler fra den nu overståede status optælling: blandt ”nyhederne” Calabrettas vine (mens vi venter på de nye forsyninger derfra), de sidste Pian del Conte 2016, Vino Nobile 2016 Pinzi Pinzuti, Achab Pinot Nero 2016 og et par andre gode vine, I kan lade jer lokke af her:
https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=JAN23
Fristen, den 20. februar, er ikke lige om hjørnet men hvis I har bryllupper, konfirmationer, runde fødselsdage og almineligt kalas i opsejling vil rettidig omhus sikre jer gode vine og solide besparelser:
https://shop.carlomerolli.dk/produkter/55-forudbestillinger/
Ciao, Carlo
postnord er ved at lægge sidste hånd på en Vingaloppenlignende service, dedikeret til vin og vin alene. I venten på, at de sidste aftaler falder på plads, fortsætter vi med postnord standard service. Derfor er fragtprisen for detailsalget en enhedspris på 105,- kr. uanset mængde og afstand og i øvrigt uanset, hvad der står i mine salgsbetingelser. Disse burde ændres, men jeg lader det stå og håber at vi snart kommer i gang med en dedikeret vinservice.
ÅBNINGSTIDERNE PÅ LAGER Skovlytoften 1, 2840 HOLTE
Undertiden er jeg på lager før og efter nedenstående tider.
Venligst ring 4585 1978 eller send en mail for at træffe aftale
søndag den 15. januar: ÅBENT 13:00 til 16:00
mandag den 16. januar: ÅBENT 14:00 til 17:00
tirsdag den 17. januar: LUKKET
onsdag den 18. januar: ÅBENT 14:00 til 17:00
torsdag den 19. januar: ÅBENT 14:00 til 17:00
fredag den 20. januar: ÅBENT 14:00 til 17:00
lørdag den 21. januar: LUKKET
søndag den 22. januar: ÅBENT 13:00 til 16:00
< Forrige | Næste > |
---|