Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

Uge 04 - 2000 Amarone som den skal være

CARLO MEROLLI
Kongsvænget 38, 2830 Virum
tlf.: 45 85 19 78
fax: 45 85 19 78
Denne emailadresse er beskyttet mod programmer som samler emailadresser. Du skal aktivere javascript for at kunne se adressen.


 

I år har jeg smagt tre Amarone, der hver i sin stil levede op til det billede, som jeg har i hovedet af den ìfuldkomneî Amarone. Alle af årgang 1995. Den første var Allegrini. Jeg kunne gætte, at det var en Allegrini ved en blindsmagning. Husets fingeraftryk er svært at tage fejl af: den blide svulstighed og den fløjlsagtige, kantløse smag beskytter en rigdom af frugt, som kun de bedste af de bedste opnår. En besnærende mættende vin, rig af krydderier og funklende øjeblikke. Lige på grænsen mellem den store madledsager og den store meditationsvin.

Den anden var Sant´Antonios nye Campo dei Gigli. Huset er en af ìboblerneî i Amarone verdenen og har allerede sikret sig store tilkendegivelser og udmærkelser, blandt andet også for sin fremragende Cabernet. Sant´Antonio mestrer kunsten at tørre druerne og lagre vinen på de små franske egetræsfade, barriques.

Vinens uhyre koncentration kan dog ikke kun forklares med kælderbehandling af druerne og vinen, men skyldes først og fremmest den nærmest fanatiske udvælgelse af druerne. En Amarone, som endnu kun kendes af få, men som sikkert vil udvide grænserne for, hvad vi forstår ved Amarone.

Den tredje var en simplere men befriende traditionel Tommasi. En Amarone som alle kunne nikke genkendende til, venskabelig, sikkert ikke lige så stor som de foregående to, men ren og veldrejet. Ærlig og velkommende som den Amarone man forventer at drikke den første aften, man lige er ankommet til Verona og kun stiller værten det eneste krav at ville opleve noget godt. Alt dette til en lige så umiddelbar og menneskelig pris.

Alle de tre ovenstående vine importeres ikke af mig. Hvad så med min egen Amarone ìLe Ragoseî ?

ìCarlo, jeg sender den nu, men lad være med at drikke den: det er en baby, og den er lige blevet aftappetî. Det var det, som Paolo Galli fortalte mig i begyndelsen af december. Vinen ankom midt i juletravlheden, og jeg havde ikke smagt den før iaften. Jeg skriver klokken 22:04 onsdag den 12. januar 2000.

Således er tallet nu vokset til fire. Fire perfekte Amarone. Du, der læser disse linjer, vil sikkert tænke ìNåh, det er klart, han skal rose sin egen vin.î Jo, det skal jeg. Men denne 1995 Le Ragose Amarone fortjener mere end simpel propaganda og salgsnak. Denne Le Ragose 1995 er noget af det bedste Amarone jeg har smagt, længe. Etiketten fortæller 14,5%. Men vinen er ikke tung. Den er kraftig men adræt, fyldig og bestemt, men ikke larmende. En kompakt og samtidig smidig vin.

En Amarone der har hele registret af aromaer: kaffe, chokolade, tobak men ikke et nanogram mere end det kroppen kan bære. En smag der er vin-tør og samtidig lurende rund. Sminkløs smuk. En fantastisk harmoni som tillader nyderen at drikke vinen både til onsdag aftens fettuccine med tomat og oliven og til samme onsdag aftens dådyrsmørbrad med karljohan, laurbær og rosmarin sauce. Og så begejstre sig selv og den tilfældige besøgende med sjatterne. Kommer der en Marsboer eller et væsen fra det ydre rum og spørger, hvordan Amarone skal være, så er det Le Ragose 1995, der kan forklare det hele. Hvordan Amarone var, hvordan den skal være.

Eksemplet. Modellen. Lige som med god musik, bliver man aldrig færdig med at finde noget i denne Amarone. En Amarone for folk, der har forstand på Amarone. En Amarone for folk der gerne vil have forstand på Amarone. En Amarone for folk der er bedøvende ligeglade med Amarone, men sætter pris på en god vin, når den bydes.

En vin til lige her og nu og en vin der kan blive lige så gammel og flot som den legendariske 1977.

Naturligvis skal jeg snakke godt om denne vin. Men jeg ville ikke gøre det, eller jeg ville ikke gøre det så meget, hvis den ikke var i klasse med solformørkelser og kometer: en stor begivenhed der sker en sjælden gang, og som fortjener stor opmærksomhed.

Prisen: 185,- inkl. moms ville gøre det. Men jeg ved, at om et par år vil jeg ærgre mig over at have solgt eventyret her under det, den er værd. Derfor sætter jeg prisen - rent udfordringsmæssigt - til 200,- kr. De ekstra femten kroner vil jeg bruge til at stive min selvrespekt af og for at sende vinen franko overalt i landet. Med garanti for tilbagekøb, hvis nogen efter selv at have smagt på Le Ragose Amarone 1995 vil mene, at ovenstående er vildt overdrevet eller skrevet under indflydelse af selvsamme rusdrik.

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6