Lager og afhentning: Skovlytoften 1 / 2840 Holte / tlf 4585 1978
Kontor: Kongsvænget 38 / 2830 Virum / Telefon 45851978

Uge 22 - 2000 (nr. 2)

Verdicchio (Verdicchio Classico Castelli di Jesi)

DEN LANGE HISTORIE OM DEN MEGET HØJE KVALITET.

Tag Jer god tid, fordi vinen her fortjener udelt opærksomhed. Det drejer sig nemlig om noget så sjældent som en italiensk hvidvin i verdensklasse. Det er sjældent, at jeg begejstres af hvidvin. Og når jeg afslører her, at det er en Verdicchio vi skal snakke om, vil de fleste, der mener at de selv har en smule forstand på italiensk vin, springe fra. Uklogt. Fordi denne Verdicchio er blevet kåret som....Nej, jeg må starte helt tilbage til 1998, da jeg fik denne vin anbefalet af en god leverandør. Jeg talte i telefon med Ampelio Bucci (allerede navnet, Ampelio, betyder noget i retning af : “der har med vinplanten at gøre”), producenten: vi var straks på bølgelængde og jeg bestilte(*) en mindre portion af denne vin. Det var i 1998 vel at mærke og hans kurante årgang var en 1995, lidt mystisk fordi vi har jo lært at Verdicchio skal drikkes “så ung som mulig”, men han havde også nogle Riserva 1990, 1992 og 1993. Nu tror folk, at jeg ved en del om italiensk vin, men faktisk havde jeg aldrig hørt om, at den hvide Verdicchio kunne fås som Riserva. Vinen kom og blev smagt og så småt solgt. En katastrofe. De fleste brokkede sig over vinen og det endte med, at jeg solgte hele partiet for en slik til en venligsindet restauratør. Da Ampelio Bucci ringede for at høre om, hvordan det var gået med vinen, blev jeg nød til at fortælle ham sandheden. “Nej, nej nej: gå tilbage til restauranten og smag igen på vinene. Det kan godt være, at I har været lidt distræte eller at du er ikke vant til den stil, min Verdicchio har. Træk lige så mange flasker op du vil, jeg giver, men ta’ nu og smag på de vine igen.” Det skete så en søndag formiddag, da restauranten var lukket, sammen med restauratøren, og vi kiggede hinanden i øjnene med stor forbløffelse. Ikke blot smagte vinene smagte godt, men der var tale om store vine. Især Riserva typerne havde et blødt, bredt stort og klassisk snit, som man kun kender fra de allerbedste og allerdyreste hvide i verden! Smør, akacie, creme, duft af honning: hele den klassiske smagsprofil, som kun verdens tophvidvine har. Ingen fremmede dufte af trælagring, intet alderstegn, ikke engang i Riserva 1990.

Hvordan kunne det ske, at jeg - og så mange andre kunder - havde taget fejl af vinen ? “Hastværk og måske den kendsgerning at mine vine ikke passer i det gængse billede du og dine kunder måtte have haft af Verdicchio. Se, Verdicchio er en dejlig vin og selv de billigste af slagsen, kooperativvinene er godt fremstillet, rene, læskende og tiltalende. Teknikken idag har gjort store fremskridt, og hvis du leder efter en god Verdicchio, behøver du i realiteten ikke give mere end fire-femtusinde lire (ca. 16-20 kr.). Så er Verdicchio en populær vin, lige som Frascati, Orvieto, Soave og alle de andre populære italienske hvide. De smager godt, til tiden særlig godt, og der er masser af dem. Jeg - og kun et par andre her i distriktet - har valgt at skære kraftigt nedpå drueproduktionen: fra de almindelige sekstusinde kilo per hektar helt ned til totusindenihundrede kilo per hektar: jeg tillader kun planten at yde sit bedste. Jeg bruger min egen sort verdicchiodruer og bruger ellers ikke nogen form for ukrudtbekæmpelsesmidler eller pesticider(**). Vinen får lov til at passe sig selv og modne i store, halvtreds år gamle (!) traditionelle egetræsfade på femtusind-syvtusindfemhundrede liter. Riserva vinene lagrer et år på fad og et år på flaske: da det kun er de bedste årgange, der bliver til Riserva, garanterer jeg mine Riserva vine en holdbarhed på mindst ti år. Også min “standard” Verdicchio bliver bedre indenfor de første fem år fra vinhøsten og holder tit længere.”

Jeg vil beskrive Buccis Verdicchio som “afsindigt gode”. Andre mere pålidelige og mindre partiske personer har skrevet: “more like a fine Burgundy than anything else..”. Det var den meget citerede Robert Parker, og så fortsætter han “jeg har smagt adskillige årgange af Buccis Verdicchio: generelt har de mere karakter end de fleste italienske hvide. Hans produktion er mere saftig, vine med høj mineralsk karakter, med en personlighed som er langt over gennemsnittet hvad kraft og dybde angår “. Bucci samarbejder med Giorgio Grai, som nok er Italiens mest kontroversielle “enotecnico” (vinmager). Han siger : “Jeg har lavet en elegant hvidvin med en rødvins fylde og karakter og før du spørger, lad mig svare med det samme: yes, vi har samme lave udbytte som i Montrachet, faktisk lavere, men det har ikke været min hensigt at kopiere en hvid Bourgogne. Jeg bruger ikke barrique, jeg bruger ikke chardonnay. Denne vin er sin egen: de anelser af blommer, ananas, de modne elegante aromaer, den koncentration og den faste opblødte syre du finder i vore vine, gør af denne Verdicchio en helt enestående oplevelse.”

Hvad koster så herligheden?? Jeg starter med en introduktionspris der varer til den første august. Efter den dato vil prisen stige med tyve procent. Derfor køb trygt, køb rigeligt, både til den igangværende sommer og til henlæggelse. Til den pris finder I ikke en bedre hvidvin: hverken i Italien eller i resten af verdenen.

Bucci Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC 1998

Pris 9.500 ITL x 0,0040 = 38,-
Hjemtagelse 10,-
ialt 48,-
avance til den 31. juli 2000 : 20% 9,60
ialt 57,60
moms 25% 14,40
ialt 72,-

Prisen er for vinene afhentet i Virum efter nærmere aftale. Levering 50,- kr. ex. moms/68,75 inkl. moms i Storkøbenhavn; 85,- ex. moms 106,25 inkl. moms resten af landet. Minimumkøb: 12 flasker.

Villa Bucci RISERVA Verdicchio Castelli di Jesi DOC 1997

Pris 17.500 ITL x 0,0040 = 70,-
Hjemtagelse 10,-
ialt 80,-
avance til den 31.juli 2000 : 20% 16,-
ialt 96,-
moms 25% 24,-
ialt 120,-

Prisen er for vinene afhentet i Virum efter nærmere aftale. Levering 50,- kr. ex. moms/68,75 inkl. moms i Storkøbenhavn; 85,- ex. moms 106,25 inkl. moms resten af landet. Minimumkøb: 6 flasker. Begrænset beholdning.

Villa Bucci RISERVA Verdicchio Castelli di Jesi DOC 1995

Pris 21.500 ITL x 0,0040 = 86,-
Hjemtagelse 10,-
ialt 96,-
avance til den 31. juli 2000 : 20% 19,20
ialt 115,20
moms 25% 28,80
ialt 144,-

Prisen er for vinene afhentet i Virum efter nærmere aftale. Levering 50,- kr. ex. moms/68,75 inkl. moms i Storkøbenhavn; 85,- ex. moms 106,25 inkl. moms resten af landet. Minimumkøb : 6 flasker. Begrænset beholdning.

(*) Jo det sker, at også vinhandleren køber en vin på en anbefaling, uden at have smagt på den. Det er sket fire gange i min vinkarriere, og jeg har fortrudt det kun den ene gang. Ikke med denne Verdicchio. Derfor mit forholdsvis høje minimumkøb: jeg ønsker ikke at bruge min tid med alle de, der ellers ville have startet forsigtigt med een eller to flasker for så at vende tilbage et par uger senere. Hav tillid og “köp många”, som skiltet anbefalede på en frugtbod, der solgte meloner i et stormagasin i Malmö.

(**) Buccis vine kunne kvalificere sig til at blive solgt som “af økologisk dyrkede druer”. Producenten har papirer på det, men er ellers i syv sind med, hvordan det ville opfattes rundt omkring i verdenen.

Webshop

Online Shop
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6