Om en skuffelse, og en quiz for boomers .

Kære Vinvenner,

Først of fremmest en høflig påmindelse om de mange ufatteligt gode vine, der er på forsalg og hvis forudbestillingsfrist udløber nu på søndag: Tamellinis tre fortolkninger af Soave leder løbet, som forventet, og Pietro Majnonis nye økoårgange følger trop. Brødrene Saviglianos Barolo fortjener al opmærksomhed, især fra samlerne af den guddommelige 2019 årgang. Cabernet Franc har de fleste af vinvennerne her et anstrengt forhold til, men friulansk Tiare vil få jer til at ændre retning. Ditto gælder husets Pinot Nero. Montebetti Chianti i Riserva 2019 et must:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/55-forudbestillinger/

OG NU TIL PESTO

0804a0804b0804c

Blandt de spontane planter, som haveejerne sætter mindst pris på, er der Ægopodium podagraria, altså den almindelige skvalderkål. Det er ikke en kål men den vokser eksplosivt, skvaldrer, ved de første forårsdage.

Oprindeligt fra Asien og Europa, bragte de katolske munke urten her til Skandinavien. Det var en af de bedste urter at dyrke: Ægopodium podagraria er et miks: græsk for "gedefod" og græsk og latin for "gigt". Navnet afspejler ligheden mellem formen på bladet og foden af et får, ligesom henvisningen til sygdommen, som planten helbreder, popdagra, som ofte var tilfældet i Middelalderen og me too.

Udover podagra kan skvalderkålen angiveligt helbrede iskias, ledsmerter og reumatisme. Sådan!

De små hvide blomster, der lige som svaldrer, eksploderer, om sommeren, og som er meget elskede af bestøvere, har sikkert givet planten det danske navn.

Rødderne kan tørres og males til en "mel" til bagning. Har dog ikke prøvet det, men de unge blade bruges som spinat eller rå i salater og, som vi gjorde til en pesto.

Smagen i begyndelsen af sæsonen minder lidt om persille, men er meget sødere. Efterhånden som man nærmer sig blomstringen og frøets fremkomst, skifter smagen til clementin og citrus generelt, og saften bliver meget forfriskende. De mere "ældre" blade, især efter blomstringen og frøets fremkomst, har en afførende, diuretisk og søvnfremkaldende effekt (og man skal ikke overdrive).

De bedste opskrifter involverer de blancherede blade, serveret med brød smurt med smør (også vegetabilsk), og en puré, der også kan fryses og nydes senere på de kolde vinteraftener, da den er rig på mineraler og vitaminer.

VORES SKVALDERKÅLS PESTO

Opskriften er såre enkel: urten, piniekerner, Parmigiano Reggiano, olivenolie. Blend det hele sammen og værsgo'. Vi brugte fuldkorns spaghetti (linguine faktisk), der passer fint til cremede saucer. Retten var basis for en test af forskellige vine. Olie og Parmigiano Reggiano og linguine kan I købe i webshoppen. Pinjekerner hos velassorterede kolonial og grønthandlere.

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/74-foedevarer-mad/

Men før vi kommer til den vinøse afdeling, her en kort fortælling om at blive snydt, eller I hvert fald at ens forventninger ikke blev indfriet. Se om I kan vinde en gratis fragt:

AUD

0804d

Jeg var ret ung, lige efter studentereksamen. Dengang var det ret almindeligt at blaffe. For os vordende Don Dario'er var "la Scandinavia" det forjættede land, og dets blonde piger endemålet for vor "Grand Tour". Jeg var ankommet en søndag eftermiddag til vandrehjemmet i udkanten af Oslo og fra højttalerne kom Bee Gees "Massachusset". Faldt godt i snak med en lokal pige og efter nogen tid på den lange lyse aften, spurgte hun, om jeg ville se hvor hun boede. Ville jeg?

Hun, Aud var navnet, må have være en slags besætter, fordi lejligheden var blot et stort rum uden mange møbler og et lige så stort badeværelse med et enormt badekar. Der var ikke engang en stol, men vi sad på gulvet og Aud tryllede frem en flaske rødvin. Lad være med at spørge mig, om jeg husker hvilken vin var det. Min opmærksomhed var anderledes fokuseret. Kan dog huske, at vinen var italiensk, tappet i Norge og på etiketten var der afbildet en karet med et æsel.

Vi sad på gulvet, sippede til vinen, og alle mine sanser var koncentreret på, hvornår vi ville komme til de håbede realitets forhandlinger. Da klokken var blevet to, sagde hun pludseligt ."Nu skal vi i seng". Englesang på norsk.

Jeg må dog havde misforstået noget, fordi da jeg tog det første skridt mod sengen, grinede Aud og sagde at hun skulle tidligt op for at komme på job. Hun forsvandt i soveværelset og kom ud med to store dyner. Først lagde jeg mig til at sove på gulvet men efter lidt smed jeg det hele i badekarret og sov der. Da jeg vågnede var hun allerede væk.

Snak om skuffelser! Men de første tre boomers, alder ingen hindring, der kan skrive tilbage om, hvorvidt min oplevelse minder dem om en sang, sikrer sig gratis fragt ved deres næste bestilling.

For eksempel på den oplagte Påskevin.

Hvorfor "oplagt"? Fordi den er robust uden at være tung, fordi den har en del frugt i smagen uden at være for frugtagtig, fordi vinens balancerede lethed vil passe fint til lam, som kan være noget tungt i forvejen.

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/26-roedvine/2922-2023-nero-davola-sicilia-doc-tenuta-dellabate-las25/

Hvis I bor i nabolaget, kan I komme forbi og smage på denne Nero d'Avola og andre "Påskegnede" vine til en

VINSMAGNING LØRDAG DEN 12. og SØNDAG den 13. APRIL
VINO, PARMIGIANO OG PÅSKEVINE
Vinsmagning
alle er velkomne:
lørdag den 12. april fra 12 til 15:30
søndag den13. april fra 12 til 15:30

FORLANG PROGRAMMET
GRATIS FOR ALLE
UFORPLIGTENDE TILMELDING PÅSKØNNES

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGER
Rundforbivej 271 A stuen, 2850 NÆRUM

onsdag den 9. april: ÅBENT 14 til 17
torsdag den 10. april: ÅBENT 14 til 17
fredag den 11. april: ÅBENT 14 til 17

lørdag den 12. april: ÅBENT fra 12 til 15:30 vinsmagning
søndag den 13. april: ÅBENT fra 12 til 15:30 vinsmagning

mandag den 14. april: ÅBENT 14 til 17
tirsdag den 15. april: ÅBENT 14 til 17
onsdag den 16. april: ÅBENT 12 til 17
torsdag den 17. april: LUKKET
fredag den 18. april: LUKKET
lørdag den 19. april: ÅBENT 12 til 16
søndag den 20. april: LUKKET
mandag den 21. april: LUKKET
tirsdag den 22. april: ÅBENT 14 til 17

Ciao,

Carlo

Next Post Previous Post