Scarpetta

Kære Vinvenner,

0905a

Det anses ikke for "fint" i de officielle middage eller hvis man er inviteret hjem hos nogen, første gang. Vi taler om "scarpetta", den lille sko: det med at samle resterne af saucen med et stykke brød. Selv som flittig udøver af "scarpetta" har jeg altid undret mig over, hvor navnet kommer fra og hvad havde en sko, omend lille, med mad på tallerkenen at gøre.

Forleden kom en kendt italiensk professor i historie med en forklaring, som jeg anser for fornuftig og passende:

”Faktisk findes der også dialektordbøger fra Abruzzo, der allerede i det attende århundrede registrerer dette udtryk “fare la scarpetta”. Hvorfor sagde abruzzeserne “fare scarpetta”? Barbero svarer: «Det er svært at være helt sikker på dette, men jeg har fundet en fortolkning, som jeg synes er poetisk og meget smuk: Der findes en abruzzesisk ordbog, der registrerer dette udtryk som at gå en tur, og det handler om, at dit lille stykke brød tager en gåtur rundt om tallerkenen. Jeg synes, det er fantastisk.» Og dermed ingen skoformet brød – som en bestemt tolkning fra Rom antyder – og heller ingen afledning fra det sicilianske ‘scarsetta’, der betyder mangel og knaphed på mad. Men en mere romantisk afsluttende tur rundt om tallerkenen, inden man tager en bid, som sætter punktum.”

LAMBRUSCO & ANDRE NØDVENDIGHEDER

På mandag sender jeg de indsamlede ordrer til Chiarli i Modena. Det betyder, at I har weekenden ud for at sikre jer jeres "nødvenlige" sommerportion af Gudedrikken. For de treogtyve vinvenner, der ikke aner hvad Gudedrikken er, det er vinen i åbningsbilledet. Værsgo':

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=MUTINA

MONFERRATO IGEN IGEN

0905b

I har stille og roligt taget vinene fra denne producent til jer og nu er de her for tredje gang i træk. Lige modtaget. https://shop.carlomerolli.dk/produkter/62-testkasser/4591-le-selezioni-testkasse-1-af-hver-af-de-6-vine-fra-le-selezioni--castino-cas25/

EN (VIN)HISTORIE SLUTTER

0905c

Tilblivelsen af TABUI Barolo Riserva er én af de historier, der fortabes mellem fakta og legende, om hvordan man ville finde den ideelle Barolo, ikonen over alle ikoner, der var i stand til at tilfredsstille ganen på en krævende Barolo elsker. Den historie vil jeg fortælle en anden gang, fordi først må jeg indhente grønt lys fra den håndtegner, der er ansvarlig for etiketten og valget af den allerførste årgang: 1999. Det er nemlig ikke alt, i den fortælling, der tåler dagens lys og GPDR er på vagt lige om hjørnet.

Hvorom alting er, er denne Riserva 2019 den sidste årgang, der blev fremstillet og plejet af ønologen Giorgio Barbero. Han var med i alle årgange: fra 1999 til 2019. Der er tale om 360 nummererede flasker og mange af de Barolo-trofaste vinvenner har allerede bestilt. Nu er vinen på lager:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/77-barolo/4785-2019-tabui-barolo-riserva-docg-gemma-forud26/

"....THAT WAS A HIT BEFORE YOUR MOTHER WAS BORN"

0905d

På søndag fra 12.00 til 16.00 skænker vi Tamellinis Soave 2024. De vinvenner, der ikke kan være med, kan trygt bestille og glæde sig til en hvidvin, som de uvægerligt vil vende tilbage til. For ikke at tale om Tamellinis Extra Brut 2021, en mousserende der "...det var pokkers...jeg vidste ikke at italienerne kunne lave så flot en mousserende...."

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=tamellini

OG LAD MIG SLUTTE MED AT CITERE EN KOLLEGA:

"Glem alt om supermarkedsklichéerne. Når Lambrusco er i hænderne på de rigtige vinbønder, så er vi helt inde i sjælen af italiensk vin. Vin der er skabt til middagsbordet. Vin der er skabt til det lokale Emilia-Romagna køkken. Vin der minder en om, at vinens oprindelige funktion ikke var at blive solgt på vinauktioner i Hong Kong, men at blive drukket med venner og familie, mens man diskuterer sidste runde i Serie A.'

Nu var det ikke Tirellis Stopai kollegaen Herluf fra Niche Vin refererer til, men gnisten og gejsten er ikke til at tage fejl af og gælder alle de gode Lambrusco:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/37-lambrusco/3109-2024-stopai-lambrusco-dellemilia-igt-tirelli-gual24-forud25/

Hvad venter I på ?

0905e

Ciao

Carlo

PS

Har I sat kryds i kalenderen søndag den 18. og mandag den 19. maj ?

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/36-vinsmagninger/4857-moed-vinbonden-valerio-mondo-fra-franco-mondo/

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGER: Rundforbivej 271 a stuen 2850 Nærum

lørdag den 19. maj: LUKKET

søndag den 11. maj: ÅBENT 12 til 16 Vinsmagning: Soave Tamellini , Extra Brut Tamellini (og sikkert et par andre gode røde)

IDAG: mandag den 12. maj: ÅBENT 14 til 17
tirsdag den 13. maj: LUKKET
onsdag den 14. maj: ÅBENT 14 til 17
torsdag den 15. maj: ÅBENT 14 til 17
fredag den 16. maj: ÅBENT 14 til 17
lørdag den 17. maj: LUKKET

søndag den 18. maj: ÅBENT 12 til 17
Vinsmagning med Valerio Mondo
mandag den 19. maj: ÅBENT 12 til 17
Vinsmagning med Valerio Mondo

tirsdag den 20. maj: LUKKET
onsdag den 21. maj: ÅBENT 14 til 17
torsdag den 22. maj: ÅBENT 14 til 17
fredag den 23. maj: ÅBENT 14 til 17.

lørdag den 24. maj: ÅBENT 12 til 15
Vinsmagning
søndag den 25. maj: ÅBENT 12 til 15
Vinsmagning

Next Post Previous Post