Supertuscan, Babytuscan
Kære Vinvenner,
Begrebet "Super Tuscan" blev populært i 1970'erne, opfundet måske af vinanmelderen og journalisten Hugh Johnson, selvom det oprindeligt blev brugt til at beskrive højkvalitets røde bordvine fra Toscana, der ikke overholdt de traditionelle Chianti-regler, hvad druesammensætning angik.
Det var svært at forklare omverdnen, at en rødvin solgt som Vino da Tavola (almindelig bordvin) skulle koste ti, tyve tredive gange mere end hvad en Vino da tavola ellers kostede. Disse "super" vine inkluderede ofte ikke-indfødte druesorter, såsom Cabernet Sauvignon og Merlot. Begrebet er siden blevet bredt anerkendt som en betegnelse for disse innovative og premium vine fra regionen.
At fremstille en Supertuscan var snart obligatorisk for alle de gode producenter. Selv de mest traditionelle vinbønder gav sig med at fremstille nogle få flasker "Supertuscan", hvis ikke andet så for "at naboer ikke skulle tro, at vi ikke er dygtige nok til det".
Supertuscan" er dog "so very eighties": idag har mange vine fra kategorien Vino da Tavola (bordvin) fundet vej ind i vinloven og klatret op til Igt (Indicazione Geografica Tipica) eller ligefrem som DOC og DOCG.
lBABY TUSCAN
Det, der startede som en revolution, fandt med tiden sit naturlige leje: cabernet og merlot andele blev reduceret til fordel for et "ægteskab" med den lokale sangiovese drue. Den tit overdrevne brug af de dyre små fade, barriques, til lagring af disse superbordvine gav plads til en mere fornuftig anvendelse af de store egetræsfade. Kortere lagring, bedre økonomi: de afrundende og bløde træk fra cabernet og merlot blev i nogen grad bevaret, mens de "nye" indtryk af kaffe, chokolade, vanille fra de små ristede fade gradvis blev nedtonet. Navnet for disse nye vine var oplagt: "Baby Tuscan".
Nu ved jeg ikke, hvor glad Erik Banti vil blive for, at jeg ideelt har placeret hans Spineto Silver i denne Baby-kategori: Spineto Silver er en fuldblods Maremma Toscana DOC, som har bevaret druesammensætningen sangiovese, merlot og cabernet sauvignon. En oplagt rødvin til rødt kød og ost. Lige fra flasken og gerne til den klassiske temperatur på 16-18 grader. Har I tid til at hælde Spineto Silver i en karaffel og vente en lille time, indtil den åbner sig, har I også en bydevin, der kan nydes uden mad. Navnet "Silver" forklares af den gode vikingo Banti: "Vi ville ikke prale med, at den var guld værd, så....."
ÅBNINGSUDSALG ?
Hvis nu Spineto Silver smager så godt, hvad laver den så til stærkt nedsat pris i Åbningsudsalget? Tja, det er januar og vinen er ikke så kendt. Årgang 2021s harmoniske 14% begynder at være drikkemoden først nu og vil blive ved med at udvikle sig på en gunstig måde frem til ultimo 2028. En rar vin at have i ens gemmer:
APROPOS ÅBNINGSUDSALGET
Det fortsætter på fuld drøn med 72 "produkter" som det er svært at lade være med at hamstre:
https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=%C5BN25
Så sikkert som jammen i kirken.
Ciao,
Carlo
(Jammen, jammen.....)
Lager & afhentning: Fra 1. januar 2025 Rundforbivej 271 A stuen, 2850 Nærum
Indgangen er på den modsatte side af indkørslen (bagsiden af bygningen) og der er reserveret gæsteparkering.
ÅBNINGSTIDER PÅ LAGERET BELIGGENDE:
Rundforbivej 271 A stuen, 2850 Nærum
onsdag den 15. januar: ÅBENT 14 til 17
torsdag den 16. januar: ÅBENT 14 til 17
fredag den 17. januar: ÅBENT 14 til 17
lørdag den 18. januar: LUKKET
søndag den 19. januar: ÅBENT 13 til 16