FRANCONIA: både en tysk vinregion (Franken, på italiensk Franconia) og en vin
Italiensk Franconia er altså ikke relateret til den tyske vinregion, men er en synonym for Blaufränkisch-druen og giver friske, frugtige og madvenlige rødvine fra Norditalien. Franconia er synonymt med Blaufränkisch, Kékfrankos (Ungarn), Limberger (Tyskland) og Frankovka (Slovenien). Blaufränkisch/Franconia har sine rødder i Østrig, men har været dyrket i Norditalien siden omkring 1500-tallet, især i Friuli siden 1879. Et andet navn i Italien er Franconia Nera og primært dyrkes i de nordlige regioner Friuli-Venezia Giulia, Veneto og Alto Adige. Vine på denne drue har typisk en frisk, frugtig og let stil med noter af blomme, mørk kirsebær og undertiden skovbund. De italienske Franconia-vine er typisk rubinrøde. Syren er ofte udpræget, hvilket gør vinen frisk, og tanninerne er moderat til veludviklede. Vinen vinificeres oftest rent (100% Franconia) og lagres typisk både på stål og eg, hvilket kan give lidt krydrede noter. Teksturen er ofte mild, og både struktur og syre gør den velegnet til mad – især kylling, oste og pizza. Også dejlig som solo når den serveres til en temperatur på 15-17 grader. De bedste vine har et lagringspotentiale på 2-4 år og nydes optimalt ved 14-18 grader.
"Vor" Franconia kommer fra fladlandet omkring Piave flodet. Fra samme Hus: lige så overraskende gode og fornuftigt prissatte Pinot Nero og Cabernet Franc
