55 år siden: det hele startede med et glas vand

Kære Vinvenner,

”Måtte jeg bede om et glas vand?”

spurgte Arnaldo Galli den mand, der sad udenfor husets dør. Manden nikkede, gik ind i huset og kom ud med et glas vand, et glas vin, lidt brød og et par skiver ost.

”Tak. For megen ulejlighed. Hvor er De fra?” ”Calabria” svarede manden. ”Ah – tænkte Arnaldo –” den syditalienske gæstfrihed.” Manden var emigreret lige efter krigen fra den forarmede region og havde fundet denne afsides, forsømte gård, højt oppe i Negrar. Han kunne just leve af de få afgrøder, et par grise, en ko, men hjemveen var stor. Arnaldo skålede og drak den kølige røde: ”Hvor kommer den vin fra?” Manden løftede sin arm og vendte sig for at pege på den vinmark, der lå omkring huset.

Arnaldo Galli var tidligere direktør for vinkooperativet i Bardolino og kørte nu rundt i provinsen Verona for at sælge udstyr til vinfremstilling. Et par gange om ugen bragte arbejdet ham langt væk hele dagen og da han kom hjem sent om aftenen den januardag, var han træt og ikke særlig meddelsom.

”Ja, det gik fint og i øvrigt har jeg købt en gård oppe i Negrar.” Han måtte gentage sætningen tre gange, før hans kone Marta begyndte at skælde ham ud. To børn i skolealderen, Paolo og Marco, og hænderne fulde i forvejen: det var ikke Martas drøm at blive bondekone. ”Manden vil sælge og prisen var en foræring, beliggenheden er den smukkeste og den højeste i dalen og ....vinen, du skulle smage vinen….”

Det gik som i ”hvad fatter gør” og Le Ragose's eventyr startede med vinen fra marken omkring huset, Le Sassine, og ja, med et glas vand.

LE SASSINE

Jeg har lige modtaget en sending af den nye årgang, 2020, af denne meget værdsatte rødvin. Prisen uændret og samme høje kvalitet, der placerer denne vin, en af de ældste i distriktet, blandt de anerkendt bedste.

Le Sassine (=stedet/vinmarken med de små sten) er en mindre del af det større Montericco (el. Monterico) område, som omfatter vinmarken og bakken af samme navn. Stedet har været beboet siden bronzealderen. Fund derfra er nu udstillet på Museo di Scienze Naturali i Verona.

Det er Le Ragose's første vinmark, og med druerne fra den første vinhøst i 1969 fremstillede Arnaldo Galli lidt Amarone, noget Valpolicella og en "Rosso Monterico - Vin af egen produktion".

En producent fra Romagna, Pasolini dall'Onda, bad Le Ragose om at bruge et andet navn i stedet for Montericco/Monterico, fordi han fremstillede en Sangiovese af samme navn. Derfor blev lokalitetens navn Le Sassine valgt i stedet for. Fra midten af 70'erne til slutningen af 80'erne blev Le Sassine solgt som Vino da Tavola.

I 1990 blev Le Ragose medlem af Consorzio della Valpolicella, og druerne fra vinmarken Le Sassine kvalificerede sig til denominationen Valpolicella Classico Superiore. Le Sassine blev fremstillet efter Ripasso-metoden, men det blev ikke noteret på etiketten. Sådan fortsatte det indtil 2009, hvor Marco og Paolo Galli lod sig overtale til at skrive Ripasso på etiketten.

I dag er Le Sassine et registreret varemærke, og fra årgang 2017 har Le Ragose valgt at fjerne ordet Ripasso på grund af den alt for store "inflation" af metoden og medieopmærksomheden omkring navnet.

Jeg har sikret mig en stor portion af årgang 2019 og har lige modtaget den første sending af årgang 2020.

55 år: JUBILÆUMSGAVE TIL Distant Friends og til de vinvenner, der plejer at få vinene tilsendt. Gratis fragt ved køb af mindst 12 flasker:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=GADAM12

11%

Sorbaiano har overrasket mig med et meget positivt tilbud, lidt af et fund faktisk, og efter at have smagt vareprøven, har jeg skyndt mig at sige ”ja tak”.

En appelsin i vores turban er måske meget sagt men sikkert en flot clementine! Flere vinvenner har ofte efterspurgt vine med lavere alkoholstyrke og her er den: fra vores gode, pålidelige, økologiske og samvittighedsfulde Sorbaiano, som ovenikøbet har bekræftet prisen på en af jeres absolutte favoritter: 2019 Pian del Conte Sangiovese:

”Druerne er 100% cabernet franc og kommer fra den vinmark, hvorfra vi plejer at fremstille vores topvin Velathri. Høsten i 2020 var mildest sagt ujævn og vi har kun reddet gode druer nok til cirka 600 flasker. Alkoholstyrken er på 11%. Hvis du synes om vareprøven, kan vi finde en etiket til dig, fordi vinen, dejlig som den kan være, lever hverken op til Velathris intensitet, holdbarhed eller pris.

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=CT24

ANDRE FORUDBESTILLINGER

Der er 33 vine at vælge imellem og hvis I ikke er ved at dø af…tørst lige nu (*), kan det godt betale sig at bruge lidt tid for at finde netop den vin, der vil pynte på jeres borde og glæde jeres ganer fra medio marts.

I processen sparer I også en del kroner: væsentligt argument men som min morfar sagde, når hans døtre plagede ham for sko og tøj, der var på tilbud med 30-40% rabat: "Vi kan spare mere. Vi sparer 100% hvis vi lader være med at købe....." Gør nu ikke som morfar Stefano: kig på den liste og nyd:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/55-forudbestillinger/

Ciao, Carlo

(*) Er I...tørstige her og nu, er der de sidste 10 karton Le Birbe:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/26-roedvine/3973-2022-le-birbe-tidl--birba-vino-rosso-da-tavola-i-veroni--50smaa/

og de sidste 96 flasker økoChianti Majnoni 2021 til gammel pris:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/26-roedvine/4173-2021-chianti-docg--majnoni-oekologisk-mg24/

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGER: Skovlytoften 1, 2840 Holte.

  • søndag den 4. februar: ÅBENT 13:00 til 16:00
  • mandag den 5. februar: ÅBENT 14:00 til 17:00
  • tirsdag den 6. februar: LUKKET
  • onsdag den 7. februar: ÅBENT 14:00 til 17:00
  • torsdag den 8. februar: ÅBENT 14:00 til 17:00
  • fredag den 9. februar: ÅBENT 14:00 til 17:00
  • lørdag den 10. februar: LUKKET
  • søndag den 11. februar: ÅBENT 13:00 til 16:00

Next Post Previous Post