EXTRA MAIL: Læs kun hvis du går op i spaghetti, linguine, penne, maccheroni & Co.

Kære Vinvenner,

0608a
Speditøren har lovet levering af Pasta Fabbri på onsdag. Efter et liv med indtagelse af tonsvis af mange forskellige pastatyper og -mærker, er jeg faldet for produkterne fra denne håndværks pastamølle- og fabrik midt i Chianti.

Det korte af det lange er, at pastaen smager godt og har en enorm fordøjelighedsniveau ? "Fordøjelighedsniveau" ? En læsning af pasta Fabbris etiket kan fortælle lidt om hvorfor:

Hvordan man læser etiketten på en pakke pasta

I en fødevaresektor, der er mere og mere kompliceret, forbliver etiketten det eneste pålidelige referencepunkt for forbrugeren. Dog præsenterer etiketten ikke altid de oplysninger, som vinvennerne måtte ønske at vide, på en klar og forståelig måde, hvilket ofte forårsager forvirring. For at afklare eventuelle tvivl har Fabbri udarbejdet en guide til, hvordan du kan læse etiketten på deres pastapakke, så du præcist ved, hvad du spiser.

Guiden

Formålet med denne guide er at illustrere Fabbri’s produktionsmetode så omfattende som muligt, selvom det ikke lovgivningsmæssigt er påkrævet at give så detaljerede oplysninger.

Hvede: type, oprindelse og oplysninger om møllen

Etiketten på en pakke pasta, der sælges på markedet, kan nogle gange skjule faldgruber. Det sker ofte, at du finder formuleringen "EU- og ikke-EU-hvede", som angiver oprindelsen på hveden på en generisk måde. Det skal forstås, at råmaterialet kunne komme fra ethvert medlemsland eller uden for Den Europæiske Union uden at specificere procenterne. Efter Fabbri’s mening er dette en formulering, der ikke er særlig forklarende for forbrugeren.

Hvorfor? Fordi oprindelsen direkte påvirker kvaliteten af hveden, som er fundamental for at opnå pasta af høj kvalitet. Af denne grund bruger Fabbri kun og udelukkende økologisk italiensk hvede og specificerer oprindelsesregionerne (Toscana, Umbrien, Marche og Sicilien).

Andre oplysninger, der ikke bør undervurderes og som kan være misvisende, er sætningerne "Senatore Cappelli hvede" eller "fra gamle kornsorter." Disse udtryk garanterer ikke altid, at pastaen er lavet udelukkende med gamle kornsorter eller Senatore Cappelli hvede. Af denne grund angiver Fabbri-pakningen tydeligt procentdelen af hver type hvede, der anvendes. For eksempel vil du finde "100% Senatore Cappelli pasta", "100% Timilia", "100% Farro Dicocco" osv.

Desuden, i pagt med den gældende lovgivning, bliver også malestedet angivet. Dette sikrer vinvennerne, at hveden dyrkes i Italien og forarbejdes i italienske møller, som deler Fabbri’s værdier og har den største omhu gennem langsom og omhyggelig forarbejdning.

Pastatype og tørremetode

Som krævet ved lov er det essentielt at specificere, om pastaen er raffineret, semolato (halvfuldkorn) eller fuldkorn for at give forbrugerne klare og gennemsigtige oplysninger om produktets egenskaber. Dette hjælper kunderne med at vælge den pasta, der bedst passer til deres kost. Generelt indeholder både fuldkornspasta og semolato-pasta en højere mængde fibre, mineraler og vitaminer sammenlignet med den almindeligt raffineret pasta.

Hos Pastificio Artigiano Fabbri, for at demonstrere deres engagement for at bevare egenskaberne af den udvalgte hvede, angives klart og tydeligt temperaturen og tørretimerne, der anvendes under forarbejdningen. Vores pasta kræver en tørreperiode mellem 72 og 144 timer (3 til 6 dage) ved en temperatur under 38°C. Denne metode hjælper med at bevare de organoleptiske egenskaber (smag, aromaer, tekstur) og kogekvaliteten af pastaen”.

Yderligere oplysninger for større bevidsthed

Da Fabbri producerer et håndlavet, ikke-standardiseret produkt, vil du ofte bemærke et spænd af kogetider angivet på emballagen. Dette skyldes, at hvedens vækst påvirkes af klimafaktorer og jordtype, hvilket fører til variation i den resulterende semolina og dermed i pastafremstillingen. Ligesom vin afhænger kvaliteten af pasta også af kvaliteten af hvede høsten.

Fabbri’s pasta er et "levende", sundt, håndlavet produkt, der kræver korrekt opbevaring. Etiketten på pastapakken anbefaler, at pastaen opbevares på et køligt, tørt sted.

Til sidst vil Fabbri gerne understrege, at den håndlavede karakter af deres produkt nogle gange kan observeres ikke kun gennem de førnævnte aspekter, men også gennem uregelmæssigheder i form, snit og farve af pastaen. Fabbri er en lille, historisk pastafabrik, hvor al produktion og emballering (inklusive den manuelle påføring af etiketter) finder sted på virksomhedens eneste beliggenhed på den centrale plads i Strada i Chianti. Der begyndte det hele for fem generationer siden, og her er alt forblevet præcis som det var i fortiden.

Konklusion

At læse pastaetiketten omhyggeligt er en simpel, men meget vigtig handling for at træffe et informeret valg og købe et kvalitetsprodukt. Oplysningerne på etiketten, såsom oprindelsen af hveden, valg af mølle og forarbejdnings- og tørremetoderne, vil gøre det muligt for vinvennerne at vælge den rigtige pasta til jeres behov og at støtte og værdsætte traditionen og passionen hos håndværksmæssige pastafabrikanter.

Ciao,

Carlo

Traditionen tro fortsætter forudbestillingspris indtil pastaen er på lager. Er i blevet nysgerrige eller bare sultne ?

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=FA44

Next Post Previous Post