Sidste frist i morgen, den gyldne 2019, og lidt om investering i vin.

Kære Vinvenner,

Vi vinhandlere

er altid meget glade for at vise billeder af vores vine. Etilketterne, der siger vinhandleren noget, men siger de noget også til jer vinvennerne?

Næppe, tror jeg, og ihvertfald ikke på samme måde. For vinhandleren, for mig, gemmer der sig bag hver etiket en lang historie af kontakter, forhandling, smagning. For jer? Nogle etiketter er sikkert genkendelige og genkendte, andre siger jer meget lidt eller ligefrem ingenting.

Jeg kom til denne (dybe) opdagelse forleden, da jeg så en kollegas flotte line up af en række franske vine: visse navne kendte jeg men anede ellers ikke, hvad der kunne gemme sig bag etiketterne.

Så I har min største.... medfølelse hvis I har det på samme måde som mig overfor kollegaens franske vine, og ikke prompte reagerer med impulsiv købelyst til udstillingen ovenfor af mine juveler: det er allesamme "ædelsten" fra den gyldne 2019, som jeg har tudet jeres øren fulde med de sidste par år.

Der er naturligvis flere at købe, men færre og færre og ak, ikke til en billigere indkøbspris, som da de blev frigivet.

Som I ser

på den dedikerede webshopside, er der for mange vines vedkommende tale om en beholdning på ganske få flasker:

Der er cirka 1.200 kilometer mellem de to vinmarker. Hvad har de så til fælles? Personlighed. Det er vine, der fortæller en vinhistorie, flasker der adskiller sig fra den store politiske korrekte anonymitet. En vinoplevelse I vil huske for det gode: Cristina Zoppi's Nebbiolo vil charmere jer med det samme med sin umiddelbare "drik mig!", ægte nebbiolo karakter og en diskret blufærdighed, der skjuler en utrolig bondefinesse for små penge.

Solagi er en cru. Alle druerne kommer fra vinmarkerne i lokaliteten Solagi ved Ciró Marina. Vinen fremstilles af 100% gaglioppo druen. At gaglioppo rent dna-mæssigt er i familie med nebbiolo, er meget rart at vide, men I skal ikke tænke på en dublet: jordbund, solen og den kølige brise fra Middelhavet kærtegner druerne på Calabria med en helt anden effekt end i det kølige og smukt bakkede Monferrato i Piemonte.

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=TT25+SC

Tænk på en rund, fyldig rødvin

med et mix af bløde tanniner og passende garvesyre til at holde vinen i gang nogle år, som regel mindst 10 år fra høsten. Begge er 2019ere og begge yderst nydbare:

I MORGEN SØNDAG DEN 25. FEBRUAR

Som bekendt kan jeg hverken lide at blive stresset eller at stresse andre, men hvis I havde tænkt på at vente lige til sidste øjeblik med at forudbestille nogle af de lækre smækre vine, der er i forsalg er tiden inde nu. For mange af dem er fristen i morgen:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/55-forudbestillinger/

MINE ANBEFALINGER ?

Skynd jer at berige jeres vinsamling og jeres række af gode vinoplevelser med de røde Sarnum 2017, Nizza le Rose 2019, Primitivo 2021 og den gode Lumi Cabernet Franc med det sjældne alkoholindhold på 11,5%. Blandt de hvide er Pignoletto Classico nærmest et must: I har købt over 1.200 flasker af den i løbet af 2023!:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=HOC

INVESTERING I VIN ?

Et par gange om måneden, især i forbindelse med de vinsmagninger jeg afholder ude hos firmaer, er der altid nogen, der spørger, hvad jeg mener om investering i italiensk vin og hvad jeg kan anbefale.

Jeg kommer fra en kultur, hvor vin var fødevare og undeholdning. Det finansielle aspekt af vin som investering har aldrig været en del af min vinverden: derfor plejer jeg at svare: ”Lad hellere være”.

Lidt barskt og kan tåle lidt nuancering, men hvis investeringen har gevinst for øje, taler vi om en anden form for busines end jeg beskæftiger mig med, og der er højst en snes italienske vine, der cirkulerer i investeringskatalogerne. Sassicaia, Monfortino & Co: I kender navnene. Og der er firmaer, der specialiserer sig i den del af finanserne.

På den anden side hvis vi taler om ”nydelsesinvestering”, vine til eget forbrug, hvor gevinsten eventuelt kan være et biprodukt, har jeg flere tilbud og kontakter, der presser sig på end jeg kan klare med ugemailens salg til vinvennerne. Så hvis der på et tidspunkt er nogle af jer, der skulle være interesseret i at fylde kælderen og sjælen med gode om end mindre kendte vine, er jeg her. Baldissero's Barbaresco fra sidste uge er blot et eksempel.

Ciao, Carlo

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGER: Skovlytoften 1, 2840 HOLTE

  • lørdag den 24. februar: Lukket/Chiuso
  • søndag den 25. februar: ÅBENT 13:00 til 16:00
  • mandag 26. februar: ÅBENT 14:00 til 17:00
  • tirsdag den 27. februar: Lukket/Chiuso
  • onsdag den 28. februar: ÅBENT 14:00 til 17:00
  • torsdag den 29. februar: ÅBENT 14:00 til 7:00
  • fredag den 1. marts: ÅBENT 14:00 til 17:00

Next Post Previous Post