Ciliegiolo : mode og moderne.

Kære Vinvenner,

1510a

Druen er ikke ny. Den var allerede kendt i slutning af 1500-tallet. I mange år har den levet et nogenlunde skjult liv som komplementær drue til Chianti. Først så sent som 1970 blev den optaget i det officielle italienske drueregister. Vi taler om den blå drue ciliegiolo. Toscana har løvens andel, men ciliegiolo dyrkes også i Umbrien, Latium, Marche og Ligurien. Små mængder også i Lombardiet og Apulien.

Pludseligt, i de sidste ti år – det er ”pludseligt” i vinens verden – er den blevet populær. Nok ikke kun på grund af det sympatiske navn: ”ciliegia” betyder kirsebær på italiensk, og druens smag og aroma ofte indeholder nuancer af netop kirsebær og andre røde frugter. Jeg tror at successen skyldes de nye tendenser hos vinelskerne, der sætter pris på Ciliegiolo vines karaktertræk: i de yngre vine er syren behersket, til tiden decideret lav, bløde tanniner, og en vedvarende mundfornemmelse. Ciliegiolos venlige smag gør den populær blandt vinelskere, der søger atypiske varietaler men også hos de mange nye og gamle vinvenner, der foretrækker vine som både har personlighed og er letdrikkelige.

Ciliegiolo anvendes ofte i både unge og mere komplekse vine. I de yngre vine dominerer de frugtagtige træk, mens ældre vine, der har været lagret, kan udvikle mere komplekse mineral- og kryddernoter.

Alt i alt har Ciliegiolo ”sneget” sig in i vinscenen og er begyndt at få mere anerkendelse for sine kvaliteter og potentiale. Det gælder både som rødvin for et glas i utide og som glimrende ledsager til maden, med forkærlighed for kødretter.

I denne uge en testkasse med de fire Ciliegiolo der er på lager nu: en meget mørke rosé fra Pietro Majnoni, en moden og en unge fra Erik Banti og en ung saftig fra Liguria.

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/62-testkasser/4642-ciliegiolo-testkasse/

EN GOD FORKLARING

1510b

Der er naturligvis mange andre vinproducenter, der har servering af mad eller små retter i forbindelser med deres vingård men som en god vinven fortalte forleden ” Carlo, du skulle se hvordan ”dine” Schiavenza-vine ryger over bordet ved familiens restaurant i Serralunga ! Italienerne bestiller Barbera og Dolcetto. Turisterne Nebbiolo og Barolo. Flaskerne tømmes og jeg så kun glade miner.”

Ja, hvis der skulle være brug for igen en bekræftelse af Schiavenzas vine bonitas så må det være dette ”on the spot” oplevelse. Et levende vindnesbyrd og en passende anledning til at påminde alle Schiavenzas fans at forudbestillingsrunden for Barolo 2019, Barolo 2020, Nebbiolo 2021, Barbera 2022 og Dolcetto 2022 slutter søndag den 27. oktober. Så kan vi få vinene hjemme på lager medio-ultimo november. Find Schiavenzas vine her sammen med de andre følsomme forudbestillinger:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/55-forudbestillinger/

Flere har spurgt om Barolo 2021. Ja, det er en stor årgang, i linje med 2019. Det kan I allerede smage og danne jer en idé ved Schiavenzas ganeglidende Nebbiolo 2021.

FLYTTEUDSALGET

Der er altid et par ”nyheder” med. Skattejagten starter her:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=FLYT24.1

Ciao

Carlo

ÅBNINGSTIDERNE PÅ LAGER
Skovlytoften 1, 2840 HOLTE

Idag: tirsdag den 15. oktober: LUKKET
onsdag den 16. oktober: ÅBENT 14 til 17
torsdag den 17. oktober: ÅBENT 14 til 17
fredag den 18. oktober: ÅBENT 14 til 17
lørdag den 19. oktober: LUKKET
søndag den 20. oktober: ÅBENT 13 til 16.

Next Post Previous Post