Lidelige lette vine

Kære Vinvenner,

2505a
Lette vine? Rosé vine? Hvorfor ”diskriminere” når man endelig tilbyder sommeren lange lyse aftener og man kan nippe til en god Barolo eller en anden ”tung” vin? Nå, men alle kollegaer bombarderer nettet med lette sommervine og rosévine, så hvorfor ikke følge trop? Jeg har endda ladet mig lokke til at skrive 499,- kr. for at se, om det klassiske psykologiske fif fungerer bedre end den runde plovmand. Her har I så en kasse med 6 lette vine og et par ord med på vejen:

Lumi 2020 gemmer i sine slanke 11% en meget fin bouquet og en drikkeglæde, som er ikke så almindelig at finde i vinverden og på det danske marked – tror jeg.

Valpolicella kommer i to årgange: 2021 er den som producenten drikker til daglig og er perfekt i dag og hele de næste to år. 2022 kalder Paolo Galli - producenten – for ”lemonade” fordi han mener den er for ung. For ham. Som sommervin i Danmark er 2022 en læskende sag, der skriger for at blive serveret kølig og vil klæde en del tilberedelser: den fødte allrounder som vil kunne følge jer i fuld vigør til ultimo 2027.

Erik Banti's Ciliegiolo er en tand mere rustik end Valpolicella men gemmer til gengæld en farlig saftighed, der er lige som skabt til svinekød og grillretter i det hele taget.

Grignolino er en af piemontesernes foretrukne sommervin, også om vinteren. Blandt vinvennerne her, er der flere og flere, der begynder at sætte pris på dens syrlige, læskende frugt. Prøv den til alt godt fra havet, spaghetti alle vongole eller pasta i det hele taget. Når den serveres velafkølet,15-16 grader, er den en genial ledsager til grillstegte fiskeretter.

Pietro Majnonis økologiske Chianti 2022 behøver næsten ingen introduktion: den traditionelle allrounder à la Hannibal Lecter, en rødvin som kan tåle al ”mishandling” hvad temperatur angår og stadigvæk udvise en høj grad af selskabelighed.

I øvrigt er selvsamme Pietro Majnoni lige blevet morfar og mens han ringer for at fortælle om den glædelige nyhed, spørger han også, hvordan ”vinvennerne” har taget imod hans BIB. Jeg har sagt, at jeg er vild med den men har intet hørt fra dem, der har købt den eller smagt den endnu. Om den kan kategoriseres under ”lette vine”? Hvad siger I?

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/34-tilbudskasser/4529-lette-vine/

OG HVAD MED ROSÉ VINE ?

Herhjemme er rosévine en sommerbegivenhed. Sydpå nyder man rosé året rundt, dels på grund af det mildere klima, dels fordi rosé er velegnet til mange retter i den italienske madtradition: kylling, grøntsager, pasta, fisk. Groft sagt kan man sige, at i deres rejse fra Norditalien til Syditalien bliver rosé'erne mørkere: fra de lyse Chiaretto ved Gardasøen til den mørkere Cerasuolo i Abruzzerne til de mørke fra Apulien. Som ved alle ting i livet findes der undtagelser og p.t. er det de sartfarvede lyserøde, der er forbrugernes foretrukne.

Uanset farve skal en vin give en vis grad af tilfredstillelse til smagsløgene, ganen og...maven: mine foretrukne p.t. er i den ”mørke” stil Ciró Rosato og Ciliegiolo fra Majnoni. I den lyse stil Fué fra La Torretta.

Sommertraditionen tro er der 20% rabat på alle roséer. Rabatten kan I ikke se i webshoppen: de 20% bliver fratrukket herfra, når jeres betaling bliver trukket.

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/29-rosevine/

Når jeg tager hjem fra lageret efter arbejdstid, kører jeg forbi fire fem butikker, der sælger ”takeaway”. Der er alt fra tai-mad, sushi, pizza, kinesisk og klassisk dansk stegt kylling. Næsten hver gang er jeg fristet til at stoppe og købe noget med hjem: efter en hård dag på lager (sådanne har jeg også) ville det være rart ikke at skulle stå ved konfuret.

Jeg kan godt forstå de familiemødre og –fædre, der kan have det på samme måde. Når disse butikker eksisterer, er det fordi der er brug for dem. Dog overvinder jeg fristelsen og når jeg sætter mig ned og spiser den mad jeg selv har lavet, kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor hurtigt det kan gå med at tilberede sig en velsmagende aftensmad. Og man behøver ikke engang være god til madlavning! De fleste retter passer sig selv.

I sidste uge var det en spaghetti med noget, der ligner en "pesto trapanese" og en ret, der sagtens kan optræde som festmad: ovnstegte blæksprutteringe. I øvrigt lige to retter, der skriger efter lette sommervine eller en veltempereret kælderkølig…Barolo !

Ciao,

Carlo

PS

ERIK BANTIS weekend: programmet bliver udvidet
med smagning af Carlo Zadra's mousserende Metodo Classico

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=VIK25+S

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGERET : Skovlytoften1, 2840 Holte

søndag den 26. maj: ÅBENT 13 til 16
mandag den 27. maj: ÅBENT 14 til 17
tirsdag den 28. maj: LUKKET
onsdag den 29. maj: ÅBENT 14 til 17
torsdag den 30. maj: 14 til 17
fredag den 31. maj: 14 til 17

lørdag den 1.juni ÅBENT 12 til 16
ERIK BANTI smagning

søndag den 2.juni ÅBENT 13 til 16
ERIK BANTI smagning

Next Post Previous Post