Hvad man dog ikke skal gøre for at sælge lidt vin.....
Kære Vinvenner,
Fodboldinteresserede vinvenner skal ikke være bange. Hvis ”drengene” kommer videre, kommer jeg også igen med de traditionelle væddemål, lige som hver gang Danmark og Italien er med i slutrunden. Imedens, hvis jeres ferie går til Sicilien og især hvis I har børn med, er der noget som I ikke burde gå glip af: ”Il teatro dei pupi”.
”I pupi” er marionetteater som stadigvæk vises i Palermo, Catania og Siracusa. Historierne er centreret om bedrifterne af Karl den Stores livvagter, ”paladini”, og deres mere eller mindre – mest mindre – historisk korrekte eventyr. En af paladinerne er Uggeri il danese, bedre kendte herhjemme som Holger Danske. Holgers far blev besejret af Carlo Magno (ingen forbindelse her) og han afleverede sin teenage søn som gidsel og garant for freden. Holger blev ven, elsker og en af de stærkeste krigere og mest trofaste forsvarere af den franske kejser. Hvad han laver i en fugtig kælder under Kronborg er mig en gåde, da jeg er sikker på, at han helst ville være begravet et sted på Sicilien, hvor han er stærk og umådelig populær, takket være netop ”L’opera dei pupi”.
Og nej, ingen paladin og kun de allerfærreste vikinger havde horn på hjelmen, men det er en detalje, der fanger: på denne hat, som vi har fået som gave af en af vore leverandører af kontorartikler, er der horn på og formålet med hovedbeklædningen er netop – horn eller ej – at fange jeres opmærksomhed. Der er emner nok, men først et par svar, der kan have alles interesse:
BETALING: flere og flere spørger, om de kan betale med kontanter. Jeg ved ikke hvor denne usikkerhed stammer fra, men ja på lager kan I betale med det betalingsmiddel, der passer jer bedst: dankort, mobilepay, visa, mastercard, kontante danske kroner og I får behørig kvittering/kassebon for jeres betaling. Kassebon er gyldigt bogholderibilag. Indtil for et par måneder siden kunne vi ikke modtage mastercard: nu er aftalen på plads og I kan også betale med mastercard.
OPBEVARING: så længe vinene er betalt for, ingen stress for afhentning. Naturligvis så vi, der arbejder på lageret, helst at alt blev afhentet med det samme, men det koster ikke noget at have jeres vine stående. Det værste, der kan ske er, at vi kommer til at drikke den eller sælge den igen (med skam at melde: ved en fejl er det sket to gange i de forløbne 14 år!) men ellers fungerer systemet fint: den skjulte agenda bag den gratis opbevaring er, at jeg til enhver en tid vil foretrække jeres afhentningsbesøg: det giver mig chancen for at …prakke præsentere jer for et par ekstra vine. Bortset fra det, er det altid rart at hilse på vinvennerne.
SØNDAG DEN 23. juni 2024
Apropos’ opbevaring så udløber forudbestillingsfristen nu på søndag for vinene fra Tenuta Cucco og Schiavenza.
I ved nu alt om årgang 2019 og Tenuta Cucco (”Kukkå”) er igen kommet under vinanmeldernes bevågenhed med fine pointtal. Deres tre Barolo: Serralunga, cru Cerrati og cru Vughera byder på noget af det bedste valuta for pengene og ægte Barolo-følelse. Barolo i det hele taget er – efter Lambrusco naturligvis – min favoritvin, og alt det jeg forlanger af en Barolo er, at ”den skal smage godt”. Lige som al anden vin i øvrigt. Derfor: nul grøn garvesyre, nul tandkødskærende tanniner, nul overbalance i alkohol og især nul ventetid, hvis ventetiden skal bruges som undskyldning for at ”den bliver bedre”. God Barolo smager godt med det samme. Lige fra eksport vognen. Rystet af rejsen. Kun hvis den gør det, bliver den bedre.
Årgang 2019 er ren investering, både i vinglæde og penge. Det samme må jeg sige for Schiavenza's 2020: bestil nu og afhent når I kommer tilbage fra ferie. Jeg lover at forsøge at lade være med at drikke den…. Forleden ”testede” jeg TABUI 2018 – som også er på forsalg – til en maccheroni matriciana: perfekt. Nu er der nogen, der vil mene, at jeg er helt ødelagt som romer og vinhandler, men jeg siger bare: hvis Barolo’en er af de gode, skal/vil den også klæde en almindelig pasta ret.
Så er der den tilbagevendende klagesang, at Barolo er dyr. Barolo er ikke dyr, Barolo er kostbar – og ikke helt kostbar hos mig, ligesom for eksempel her:
”Enjoy”
SPAGHETTI & BAROLO
Og alle de vinvenner, der har prøvet den toskanske pasta fra Fabbri, er enige med mig: umiddelbart kan man ikke smage nogen forskel fra andre rigtig gode pastamærker, men mens man spiser den, kommer man mere og mere til at værdsætte denne økologiske håndværkspasta.
”Håndværkpasta”: håndværksdelen afgøres ikke så meget af, hvor mange kilo om måneden der produceres – og Fabbri er blandt de mindste med ca.10.000 kilo/md – men af de kornsorter man bruger og – vigtigst – tørringstiden. Jo længere tørringstid ved lav temperatur – under 38 grader over 5-7 dage hos Fabbri – jo mere mister dejen fugtighed og jo bedre bliver den til at samle saucer og jo bedre fordøjes den.
Barolo fra Schiavenza og Cucco samt Pasta Fabbri finder I alle i linket til forudbestillinger i bunden af denne mail. Sammen med dem, 10 vine fra Landbohøjskolen i San Michele all’Adige. Jeg vil vædde hvad som helst med jer, at engang I har smagt deres røde Schiava, vil I straks købe mere: selvnedglidende sommervin, mundfyldende sine 12,5% til trods, læskende let og alligevel en advarsel værd: at drikke med måde bliver en svær opgave med denne rubinrøde ”slave”.
Navnet Schiava skyldes enten, at druen stammer østfra, i dag Slovenien og Kroatien, eller at vinstokken støttede sig ("var slave") til træer. Der er også tale om en tysk oprindelse af druen, hvor den går under navnet ”vernatsch”. Den aktuelle vin fremstilles af schiava grossa (grossvernatsch) og schiava gentile (kleinvernatsch): saftig og med let bittert bid, ikke særlig velegnet til henlæggelse men himmelsk ledsager til alt det I kan li’. Serveres gerne let afkøket: 16-17 grader.
MEN HVAD HVIS JEG ER SOMMERTØRSTIG LIGE NU ?
Speditøren har lovet Bianchetta og Ciliegiolo på lager i morgen onsdag den 19. juni. To vine der får solen frem:
https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=LAS25J
Rådvild? For mange vine? Det er ikke min skyld, at Italien producer så mange, så gode og så aldrig-hørt-om-dem-før vine !
Ciao,
Carlo
Alle forudbestillinger:
https://shop.carlomerolli.dk/produkter/55-forudbestillinger/
ÅBNINGSTIDER PÅ LAGERET: Skovlytoften 1, 2840 Holte
onsdag den 19. juni: ÅBENT 14 til 17
torsdag den 20. juni: ÅBENT 14 til 17
fredag den 21. juni: ÅBENT 14 til 17
lørdag den 22. juni: LUKKET
søndag den 23. juni: ÅBENT 13 til 16