Nordsyndromet

Kære Vinvenner,

2206a
Hvad siger åbningsbilledet ovenfor? Det siger noget om en diskussion jeg havde i går med min højre hånd Renzo Tebano, som de besøgende på lageret har lært at kende for hans stille men højt kvalificerede vinbeskrivelser. Renzo har den højeste grad af italiensk sommelier diploma og er fra Genova. Lige som, har jeg hørt, folk fra Herning og Skotland, har også ”i genovesi” ry for at være, hvordan skal vi sige det? nej ikke nærige men ret påholdende, når det gælder pengesager. Denne indstilling stammer fra dengang Genova var en selvstændig bystat: Republikken Genova var fra 1099 til 1797 en af de vigtigste aktører i europæisk historie, især hvad handel og finans angik. Denne opmærksomhed på økonomien er gået i arv i generationerne og har skaffet genuenserne dette ry, som de er de første til at gøre grin af. Det er meget rart at have en slags ”ground control” også på finanssiden!

FOKUS

Nå, Renzo mente – og det med rette – at Caparra & Siciliani, vores Hus fra Calabrien, laver for mange vine: det gør det svært at sælge dem og derfor var der al mulig grund til at vise tilbageholdenhed ved køb. Jeg mente i stedet, at det nok var mig, der ikke har givet vinene det rigtige salgsfokus og at Syditalien i det hele taget lider under ”Nordsyndromet”, når det gælder om at sælge deres bedste vine. Med ”bedste vine” mener jeg vine, der har en klar landbrugsidentitet og hvis ambition det er at konkurrere med de mere kendte norditalienske ABC, Amarone, Barolo, Barbaresco, Brunello, Chianti osv. Lang snak som har med Italiens historie og økonomi at gøre. Vi kan tage det op men det vil bringe os off-topic her.

Når nu både Renzo og jeg er enig i, at Ciró-vinen fra Caparra & Siciliani både smager godt og byder på et af de absolut bedste forhold mellem pris og kvalitet, gælder det om at trække i arbejdstøjet og trykke på speederen. Det gør vi nu og hvis I vil bruge et par minutter, finder I hele C&S (= Caparra & Siciliani) molevitten herunder. Til fester o.lign. er der nogle endnu finere ENGROS PRISER.

BUNDEN

For at vurdere en producents vin er der et simpelt trick: bed om den billigste vin Huset fremstiller. Siden det er sommer, har jeg valgt den hvide Ciró Bianco DOC som C&S ambassadør. Tør og uden indrømmelser til funky aromatiske nuancer. Lige så god hver gang I har noget mad, der skal fremhæves af vinens harmoniske 12%. Ret neutral den første slurk, men så åbner der sig fine indtryk af druer og fersk frugt. Ganen forbliver tør og…tørstig. Det er en vin for alle os, der ønsker sig en pålidelig, enkel hvid, der kan blive ved med at overraske. En vin der vil sikkert overtale de vinvenner, der ikke har smagt den.

TOPPEN

Hos C&S har man sat alle sejl til for at kurere ”Nordsyndromet”. Husets ønolog er fremkommet med den idé at lave en prestige udgave af Ciró Classico, en Riserva af udvalgte gaglioppo druer fra vinmarkerne omkring den gamle kilde Lice. Jeg ved ikke hvordan vinen vil fare på det engelsksprogede marked. På den anden side har hverken locum eller Merdos tænkt sig at skifte navn, for ikke at tale om Tarm og Lem. Så det kommer an på vinens kvalitet, om den vil høste den succes C&S har spået for denne produktion på circa 6.631 nummererede flasker. LICE koster som en god Barolo og hvorfor ikke? Lige nu har jeg kun importeret 36 flasker. Lad os se om der er nogen blandt jer, der tør give vinen samme opmærksomhed som til de mere berømte norditalienere.

Når det er sagt, skal det også siges at, i al beskedenhed, er både VOLVITO og SOLAGI to cru-vine i deres egen ret. Personlighed og identitet i lange baner, men lidt svært at kommunikere til et publikum, der kun forbinder cru-begrebet med norditalienske vine.

EN ADVARSEL

Vær ikke bange hvis I ser at Ciró antager rødbrunlige toner, når I hælder vinen i glasset: druen gaglioppo (og andre syditalienske druer i øvrigt) præges af ”instabile antocyaniner”. Sagt på almindeligt dansk: den dybe røde farve fra den nypressede gaglioppo har tendens til at forsvinde blot efter nogle få måneder. Den dybrøde ændrer sig til den farve, som I kender fra....en moden Barolo! Rødbrunlig og undertiden endda med orange kanter. Dette har ingen indflydelse på smagens friskhed og holdbarhed. I kan prøve at drille vennerne ved at servere en Ciró i en blindsmagning og mærke reaktionerne!

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=ZZT

LANDBOHØJSKOLEN, SCHIAVENZA, TENUTA CUCCO

2206b
Den (tomme) magnumflaske I kan skimte på åbingsbilledet bag dagens Ciró Bianco minder mig om, at det er mig magtpåliggende at fortælle, at fristen for Schiavenza og Tenuta Cucco er i morgen, mens Lanbohøjskolens MACH26 vælde af ”forudsigeligt gode” vine (det var en kundes udsagn, som jeg underskriver!) er søndag den 30. juni.

Apropos ”skolens” vine: jeg har altid sagt, at de excellerer i hvide vine. Efter at have ”studeret” nogle røde især Lagrein, er jeg blevet imponeret over vinens finesse og udvikling på anden og tredje dagen.

Schiavenza's 2020 i Lucianos ord ”Jeg ville være enormt glad, hvis jeg kunne få garanti fra Moder Natura, at alle høster ville være så gode som denne 2020.”

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=SUS25

Tenuta Cucco's Nebbiolo er næsten udsolgt, og om årgang 2019 har jeg allerede tudet jeres ører fulde, så tøv ikke med at lægge i kælderen:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=HOU25

Og jeg fraskriver mig ethvert ansvar, hvis I går hen og bliver afhængig af Lagrein Kretzer og af Schiava:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/?search=MACH26

Ciao,

Carlo

PS

Alle de 43 FORUDBESTILLINGER finder I her:

https://shop.carlomerolli.dk/produkter/55-forudbestillinger/

ÅBNINGSTIDER PÅ LAGERET: Skovlytoften 1, 2840 Holte

søndag den 23. juni: ÅBENT 13 til 16
mandag den 24. juni: ÅBENT 14 til 17
tirsdag den 25. juni: LUKKET
onsdag den 26. juni: ÅBENT 14 til 17
torsdag den 27. juni: ÅBENT 14 til 17
fredag den 28. juni: ÅBENT 14 til 17
lørdag den 29. juni: LUKKET
søndag den 30. juni: ÅBENT 13 til 16

Next Post Previous Post